Глава УГКЦ у Будапешті: «Лише той, хто знає правду, за нею йде і її свідчить, може бути справді вільною людиною»

Глава УГКЦ у Будапешті: «Лише той, хто знає правду, за нею йде і її свідчить, може бути справді вільною людиною»
Вересень 13 09:17 2021 коментарів 401 переглядів

Насамперед Предстоятель звернувся до українців-греко-католиків в Угорщині із запевненням, що «мати-Церква вас любить, про вас дбає, готова вас захищати навіть перед могутніми світу цього, промовляти вашу опінію, обстоювати ваші потреби й права».

Він відзначив, що цими днями Будапешт перетворився на центр усього християнського світу. «Сюди з'їхалися очільники всіх християнських Церков Сходу і Заходу, різних традицій і обрядів: латинського, візантійського, сирійського, навіть українського. У неділю на завершення цього Євхаристійного конгресу прибуде Святіший Отець Франциск, який сьогодні є знаком видимої єдності всієї Вселенської Христової Церкви», – сказав він.

Глава Церкви розповів, що він мав особливу нагоду говорити про українців, які тут живуть, про їхні потреби з найвищими очільниками угорської влади. А також мав особливу зустріч з пані послом України в Угорщині, з якою говорив про те, що може і хоче зробити Україна для українців, зокрема тут, в Угорщині.

У своїй проповіді Предстоятель відзначив, що сьогодні ми святкуємо драматичну подію відходу до вічності, завершення земної місії пророка Івана Хрестителя. І що ми сьогодні чуємо в цій історії? «Можна сказати, що ми живемо на зламі часів. Хто уважно спостерігає за життям світу, той розуміє, що з початком пандемії старий світ, у якому ми всі народилися, якого ми всі знали, уже більше не існує. На наших очах народжується щось цілковито інакше», – вважає Блаженніший Святослав.

За його словами, ми починаємо інакше спілкуватися одне з одним. Інакше починаємо вибирати спосіб, як нам збиратися на молитву. По-інакшому розуміємо зміст і завдання нашого християнського свідчення.

«А Іван Хреститель сьогодні питає мене і вас, – каже проповідник. – Чи ви не є в'язнями власного споживацтва, власної хтивості і блудливості? Навіть більше: святкуючи усікновення моєї голови, чи ви часом не втрачаєте голови від сучасних дивних ідеологій, теорій? Чи ви є справді вільними? Бо лише той, хто знає правду, за нею йде, її свідчить, може бути справді вільною людиною».

Сьогодні ми, українці, зазначає духовний лідер, часом є голосом правди, якої ніхто не хоче чути. Сьогодні правда про біль України ріже вухо могутніх світу цього. Цю неоголошену і донині не закінчену війну вже охрестили забутою або замовчаною війною. А наш голос часом так турбує сумління царів цього світу, що вони готові нас слухати, а потім затуляють вуха, щоб нас ані не чути, ані не бачити.

«Перед нами стоїть ще одна дуже важлива місія – пізнати правду про самих себе, про своє коріння, пізнати Христа, Його навчання, яке дає життя і свободу. Бути християнином третього тисячоліття – це наше покликання», – наголошує Глава УГКЦ.

Предстоятель побажав усім, і тим, хто в Угорщині, залишатися собою і запевнив, що Церква усе робитиме, щоб вони могли молитися українською мовою, мати свою українську Церкву, школу і навіть свій дитячий садок, щоб не загубитися на цій землі.

«Знаєте, – сказав Блаженніший Святослав, – я мрію приїхати до вас ще не один раз і хотів би, щоб ці діточки привели своїх дітей до нашої Церкви, щоб нас тут ставало щоразу більше, щоб кожен із вас відшукав ще десяток українців, які живуть в Угорщині, але ще не знайшли дороги до своєї Церкви і своєї громади. Хочу побажати вам, щоб ви були єдиними, жили у єдності Церкви і народу».

Департамент інформації УГКЦ

за матеріалами: http://ugcc.ua