«Дотримання карантинних норм – співдія для спільного блага», – Блаженніший Святослав у спецефірі про Covid-19

«Дотримання карантинних норм – співдія для спільного блага», – Блаженніший Святослав у спецефірі про Covid-19
Січень 31 17:17 2021 коментарів 284 переглядів

У програмі Глава УГКЦ зазначив, що поки що не хворів на коронавірус.

Блаженніший Святослав прокоментував дві крайнощі, у які, трапляється, впадають люди в трактуванні коронавірусної пандемії. Це, з одного боку, невизнання коронавірусної інфекції як такої, а з іншого – сприйняття її як кари Бога або теорії світової змови.

«Я б не хотів зараз виступати від імені самого Творця і пояснювати, чому Він це зробив [допустив пандемію – Ред.]. Але, очевидно, Господь Бог до нас говорить через ці обставини. Ми віримо в Бога, який є Любов’ю, і всі ті події в нашому житті, навіть драматичні, є для нас доброю нагодою чогось навчитися. Думаю, що і коронавірус потрібно сприймати саме як нагоду щось переосмислити, чогось навчитися, зрозуміти, що в нашому житті є основне, а що – другорядне», – зауважив він.

Коментуючи примусове закриття храмів під час карантину, яке мало місце в багатьох країнах світу, Глава УГКЦ зазначив, що в деяких випадках претекст пандемії міг бути використаний для обмеження релігійної свободи. Наприклад, навіть у Західній Європі, за його словами, світська влада не розуміла, що, поряд з іншими базовими, люди мають і релігійні потреби. Тому, внаслідок обмеження соціальних контактів просто силою державного припису, зачиняли храми, і людей позбавляли можливості реалізовувати свої релігійні потреби.

«Богу дякувати, в Україні ми знайшли спосіб комунікації з владою, і влада не взяла на себе аж такої відповідальності, щоб примусити зачинити всі храми чи релігійні споруди. Однак були встановлені дуже чіткі карантинні обмеження: одна особа на 5 м2, зберігання соціальної дистанції, носіння захисних масок, миття рук тощо», – розповів Глава УГКЦ.

Церкви та релігійні організації в Україні сприйняли, за його словами, ці вимоги держави через те, що вони були однаковими майже для всіх спільнот і організацій, які мають соціальний вимір своєї присутності в суспільстві. «Ми виконували їх як законослухняні громадяни», – додав Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав, як віднедавна черговий головуючий у Всеукраїнській раді Церков і релігійних організацій, заявив, що, якщо на початку пандемії різні Українські Церкви по-різному реагували на карантинні заходи, то сьогодні на рівні ВЦіРО опрацьована більш-менш спільна позиція щодо виконання Церквами карантинних вимог, які тепер подає Українська Держава.

Крім того, Глава УГКЦ прокоментував дотримання карантинних вимог вірними зокрема Української Греко-Католицької Церкви.

«Греко-католики, – відзначив він, – виявилися тут дуже дисциплінованими. На наш заклик від початку наші люди відповіли позитивно. Вони відчули, що їхні душпастирі турбуються про їхнє здоров’я; що їхні душпастирі роблять все можливе, щоб храми були безпечним місцем. І, дякувати Богу, ми не мали якихось драматичних ситуацій».

Блаженніший Святослав розповів, що, коли в якомусь монастирі виникав спалах коронавірусу, то він одразу сам оголошував карантин і, повідомивши органи державної влади, зачинявся, як будь-яка інша спільнота в Україні. «Користаючи з нагоди, хочу подякувати всім вірним нашої Церкви, які послухали голос свого священноначалія», – додав Глава УГКЦ.

«Тепер я бачу, що ми маємо якісь більш-менш узгоджені позиції і, спілкуючись з владою, віряни і інших Церков щоразу глибше починають розуміти, що карантин – це для нашого блага, для нашого здоров’я, і що ті санітарні норми, які тепер прописані, охороняють наше здоров’я і життя. Тому я заохочую ревно дотримуватися карантинних норм не тому, що хтось змушує нас це робити, а тому що ми переконані, що це правильно, і таким чином ми чинимо добро, узгоджуємо свої діїї для спільного блага», – підсумував Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

за матеріалами: http://ugcc.ua/