Ватиканська дипломатія на служінні Нової Євангелізації

Ватиканська дипломатія на служінні Нової Євангелізації
Лютий 12 23:45 2020 коментарів 1491 переглядів

            У день семінарійного свята Трьох Святителів у стінах новоосвяченої конференц-зали ім. Папи Франциска відбулася відкрита лекція о. д-ра Андрія Максимовича на тему «Ватиканська дипломатія на служінні Нової Євангелізації».

            На початку зустрічі отець Андрій коротко розповів про свій життєпис. Після закінчення Івано-Франківської духовної семінарії та докторату із догматичного богослов’я у Римі отець Андрій навчався у Папській дипломатичній академії. Варто зазначити, що він став першим українцем, який закінчив цей заклад та працював в папській дипломатії. Згодом о. Андрій багато років працював в апостольській нунціатурі в Африці, Того, Беніні, Бельгії та Кувейті. Врешті, на заклик Блаженнішого Святослава він повернувся на рідну землю та служить нашій Церкві в якості адміністратора Патріаршої курії.

            Далі отець Андрій Максимович перейшов безпосередньо до природи та функцій папської дипломатичної служби, яку також називають апостольська нунціатура. Апостольський нунцій є представником або послом Папи Римського не як глави Католицької Церкви, а як глави держави-міста Ватикан або Святого Престолу. Власне Святий Престол є суб’єктом міжнародного права на рівні з іншими державами. Його особливість полягає в тому, що він має екстериторіальний статус, тобто навіть у випадку втрати всієї своєї території Святий Престол залишиться суб’єктом міжнародного права.

            Папська дипломатична служба має довгу історію та розвинену структуру. Варто хоча б згадати, що за кількістю представництв в іноземних державах вона поступається лише Сполученим Штатам Америки. Апостольська нунціатура покликана представляти Римського Понтифіка у відносинах із державною владою країни, у якій вона перебуває. Окрім того, її завданням є підтримувати локальну Католицьку Церкву, спостерігати за її розвитком, викликами, з якими вона стикається.  Іншою важливою функцією апостольської нунціатури є допомога, надання інформації Святішому Отцю в процесі призначення єпископів, ректорів католицьких університетів. Доволі часто, зазначив чинний адміністратор Патріаршої курії, папська дипломатична служба допомагає у вирішенні конфліктів між членами місцевої Церкви. Він навів приклад із свого дипломатичного служіння в державі Того, коли населення однієї єпархії складалось із двох племен, котрі ворогували між собою. Ворожнеча була настільки значною, що поширювалась також і на священиків. Тому коли постало питання призначення Апостольською Столицею єпископа на вакантний престіл, то нунціатура відіграла важливу роль у тому, щоб був призначений єпископ, який зможе примирити обидві групи населення. Врешті, особа з такими здібностями була призначена єпископом та мир вдалось досягти. Наводячи цей випадок, отець Андрій Максимович пригадав девіз папської дипломатичної служби «завжди нейтральність, ніколи байдужість». Власне, цей принцип допомагає представникам Римського Понтифіка бути справедливими суддями в складних ситуаціях, які їм доводиться вирішувати на щодень, та, водночас, бути готовими прийти на допомогу тим, хто цього потребує.

            Також важливо додати в чому ж полягає роль ватиканської дипломатії у Новій Євангелізації. Отець Андрій Максимович зазначив, що без підпису апостольського нунція не є можливим отримання фінансової допомоги із папських фондів на реалізацію різноманітних проектів, в тому числі проектів, які займаються Новою Євангелізацією.

Своїми враженнями від лекції поділилися також семінаристи:

«Найбільше з цієї зустрічі мені сподобалось те, що отець Андрій мав можливість побувати в різних країнах світу і запізнати їхню культуру, порівнювати її з культурою України. А тепер він привозить цей досвід в Україну та ділиться ним з нами, майбутніми священниками»  - зазначив брат Олександр Француз.

«Завдяки цій лекції я відкрив для себе глобальний вимір нашої Католицької Церкви, оскільки вона присутня в дуже багатьох країнах. І також дуже приємно, що отець Андрій не цурався свого візантійського обряду, коли служив в Африці чи то у Кувейті, і також ніс туди нашу культуру і світло Христа» - брат Юрій Іленков.

            Отож, такою пізнавальною та унікальною зустріччю про ватиканську дипломатію у новому конференц-залі завершились святкування свята покровителів нашої семінарії Василія Великого, Івана Золотоустого та Григорія Богослова.

Фото: о. Андрій Дорчак

бр. Ярослав Кузишин,курс КТДС