30 листопада до семінарії завітав гість з Сибіру – о. Іван Лега

30 листопада до семінарії завітав гість з Сибіру – о. Іван Лега
Грудень 02 15:33 2018 коментарів 1544 переглядів

До семінарії завітав гість з Сибіру – о. Іван Лега. Він несе служіння економа Преображенської єпархії і протосинкела ординаря для католиків Візантійського обряду в Росії - єпископа Римо-Католицької Преображенської єпархії Йосипа Верта.

Отець зустрівся з ректором нашої семінарії – прот. Петром Жуком, а також проводив зустрічі з братами 1-го і 3-го курсів. На цих зустрічах він розповідав про положення католиків східного обряду в Росії і особливості священичого служіння на цій території, відповідав на різні запитання семінаристів.
Католики Візантійського обряду в Росії - це вірні різних національностей. Часто це українці, росіяни, білоруси, але не тільки. Богослужіння ведуться українською, церковнослов'янською, російською мовами, в залежності від того, яка мова буде доречніше для більшості прихожан конкретної громади. О. Іван підкреслював, що така відкритість необхідна для повноцінної діяльності Церкви і можливості включення в неї різних людей, які потребують духовного супроводу. Є й інші особливості. Парафії знаходяться на великій відстані одна від іншої - зазвичай це сотні кілометрів. Як правило це маленькі громади, лише у великих містах досягають 30 прихожан. Немає великих багатолюдних храмів і пишних богослужінь, все досить скромно - невеликі каплиці в будинках і квартирах, один священик на кілька міст. Діяльність священика в таких умовах - непросте і цінне служіння. У цьому випадку питання стоїть не в кількості прихожан, а в якості роботи священика за євангельським заповітом Ісуса Христа, коли Він говорив про доброго пастиря, який залишає 99 овець і йде шукати одну, яка заблукала.

Отець запрошував всіх бажаючих семінаристів відвідати Сибір, де знаходиться більшість греко-католицьких парафій. Сам він закінчив духовну семінарію в Дрогобичі в 2001-му році і відгукнувся на потребу служіння в Сибірі. Тепер все трохи змінилося, він приїжджав з Сибіру і розповідав семінаристам про потребу в духовному супроводі людей, як колись почув про це. І може бути почуті від нього слова допоможуть кому-небудь розпізнати і реалізувати покликання до священичого служіння на тій території, де потреба в цьому дуже велика.

бр. Єгор Мартинов, III курс