«Людина, Богослов, Патріарх» — конференція у КТДС, присвячена Блаженннішому Любомиру Гузару

«Людина, Богослов, Патріарх» — конференція у КТДС, присвячена Блаженннішому Любомиру Гузару
Травень 21 15:30 2023 коментарів 341 переглядів

У неділю, 21 травня 2023 року Божого, в конференц-залі ім. Папи Франциска Київської Трьохсвятительської духовної семінарії УГКЦ відбулася конференція, присвячена Блаженнішому Любомиру Гузару: Людина, Богослов, Патріарх.

Спершу, префект із навчальної частини семінарії прот. Роман Островський, представив доповідачів, які будуть розповідати про особу Блаженнішого Любомира у контексті сьогоднішьної події, а також поділився кількома своїми думками про важливість постаті Патріарха Любомира (Гузара).

Перший доповідач — к.і.н. Тарас Пшеничний, викладач семінарії, наголосив на тому, що історію творять люди. З початку, коли Блаженніший очолив церкву на Галичині, консервативні галичани не могли зрозуміти і прийняти того, що може знати про українців і що може їм дати та людина, яка більшість свого життя прожила поза межами України. Також коли Блаженніший переніс осідок глави церкви до Києва, тутешні люди не відразу його сприйняли, про що не можемо сказати зараз. Блаженніший Любомир за короткий час привернув до себе дуже багато людей і він був тієї людиною, яка творила історію.

Наступний спікер – це українська письменниця і публіцистка Катерина Щоткіна, котра описала Блаженнішого Любомира, як людину, що мала відвагу. «Він намагався почути і зрозуміти, чого саме від нього хочуть і відповісти на це, або допомогти» — зазначила п. Катерина.

Третій лектор — о. Георгій Коваленко, священник ПЦУ, ректор Відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості Божої. Отець Георгій говорив про те, що Блаженніший Любомир – є Патріархом своєї Церкви, який не титулом, але тим, що він є правдивим батьком, не царює над братами, але служить їм. Також о. Георгій окреслив постать Любомира Гузара, трьома словами, сказавши, що він є: Патріархом, філософом і громадянином своєї країни.


На завершення події, отець-ректор Петро Жук, подякував доповідачам за те, що вони присвятили свій час особі Блаженнішого Любомира і також парафіянам й семінаристам за те, що були уважними слухачами дійства. Кінцевим акордом заходу стала молитва та спільне фото усіх учасників конференції.

Стаття: бр. Мелетій Гнип'юк (СУ), V курс
Фото: бр. Святослав Красильников, ІІ курс