Пізнання української історичної спадщини братами-першокурсниками КТДС

Пізнання української історичної спадщини братами-першокурсниками КТДС
Травень 19 21:36 2023 коментарів 272 переглядів

У п'ятницю, 19 травня 2023 року Божого, у рамках навчальної дисципліни «Історія сакрального мистецтва» та в супроводі викладача вищезгаданого предмету, мгр. п. Олени Гріщенко, брати-семінаристи І-го курсу Київської Трьохсвятительської духовної семінарії УГКЦ — відвідали Національний заповідник «Софія Київська».

На початку відкритої лекції семінаристи ввійшли в історичний екскурс про місце, в якому перебувають, а відтак, розпочали знайомство із Софійським собором. Ця християнська святиня є справді визначною пам’яткою в українській архітектурі та монументальному живописі другого десятиріччя 11 ст. (1011-1018), одна з небагатьох уцілілих споруд часів Київської Русі. Одна з найголовніших християнських святинь Східної Європи й історичний центр Київської митрополії. Перебуваючи на хоровій частині собору, брати-семінаристи заспівали Пасхальний піснеспів «Христос Воскрес», що в особливий спосіб привернуло увагу усіх присутніх. 

Наступною локацією оглядин, став «Митрополичний будинок», котрий впродовж двохста років слугував резиденцією митрополитів Київських і Галицьких, які проживали в ньому постійно або тимчасово. Тут проводилися урочисті прийоми, під час яких архіпастир зустрічався з вищими сановниками світської влади та іншими високими гостями, а також були особисті покої Владики (робочий кабінет, вітальня, їдальня, спальня та інші), функціонувала домова церква. Окрім того, в Будинку розміщувалися окремі підрозділи установи, що разом з митрополитом керувала господарством та маєтностями, які належали київській кафедрі. 

Завершальним моментом екскурсії, стало підняття на дзвіницю Софійського собору, де була можливість оглянути панораму центральної частини м. Києва та підсумувати сьогоднішню відкриту лекцію. 

Висловлюємо вдячність п. Олені Гріщенко, викладачу «Історії сакрального мистецтва» – за екскурсію та організацію, а також за можливість практичних занять, що краще та повномірніше відкривають розуміння цієї навчальної дисципліни. 

Джерела: https://st-sophia.org.ua/uk/go...


Стаття: бр. Зіновій Літинський, І курс 

Фото: бр. Стефан Чулуп, І курс