Богослужіння Великого четверта та Страсної п'ятниці в стінах семінарії

Богослужіння Великого четверта та Страсної п
Квітень 23 10:04 2022 коментарів 534 переглядів

21-22 квітня 2022 року в стінах семінарії служилися богослужіння у Великий четвер та Страсну п'ятницю - утреня Страстей, Велика вечірня з Літургією Василія Великого, Царські часи, Вечірня з чином виставлення плащаниці, а також Єрусалимська утреня.

Богослужіння Великого Четверга присвячене спомину Тайної Вечері, коли була звершена перша Євхаристія й апостоли причастилися Тіла і Крові Христових. Під час Утрені страстей читаються євангельські уривки та піснеспіви, присвячені спогадам спасительних Страстей Христа.

На вечірній цього дня згадується молитва Ісуса Христа в Гетсиманському саду, зрада Його Юдою і взяття під варту. У Великий Четвер служиться Літургія Василія Великого, яка поєднується з Вечірньою на знак того, що Тайна Вечеря була звершена Господом саме ввечері. Під час Літургії кілька разів повторюється молитва: «Вечері Твоєї Тайної, Сину Божий, причасником мене сьогодні прийми, бо ворогам Твоїм тайни не повім і поцілунку не дам Тобі, як Юда, але як розбійник, визнаю Тебе: пом'яни мене, Господи, у Царстві Твоїм».

Велика п'ятниця є алітургійним днем, у Страсну п'ятницю Божественна літургія не правиться, натомість читається Євангеліє про Страсті Христові. У середині дня відправляється вечірня з чином виносу плащаниці. Під час цього богослужіння навколо храму відбувається обхід, а відтак покладення плащаниці у Гріб Господній.

Ввечері у Страсну п'ятницю в храмах правиться утреня Великої суботи з чином поховання плащаниці, або ж Єрусалимська утреня. Це унікальне богослужіння, котре церкви візантійського обряду звершують у Велику П’ятницю ввечері або у Велику Суботу вранці. За своєю структурою і змістом утреня є молитовним чуванням біля гробу Спасителя, оплакуванням і звеличуванням Його смерті, котра дарувала всім життя. Тексти утрені наповнені глибоким богословським осмисленням спасительного подвигу Сина Божого у світлі Його перемоги над смертю і тлінням у славному Воскресінні. На відміну від звичайної утрені, Єрусалимська не правиться у святилищі, а перед Гробом Господнім та плащаницею.

Медіацентр КТДС