Семінаристи взяли участь у Всеукраїнській конференції військових капеланів УГКЦ

Семінаристи взяли участь у Всеукраїнській конференції військових капеланів УГКЦ
Грудень 10 21:30 2021 коментарів 375 переглядів

З 8 по 10 грудня семінаристи Київської Трьохсвятительської духовної семінарії, за сприянням Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ, взяли участь у ХV-тій Всеукраїнській конференції військових капеланів УГКЦ під гаслом «Бо служите ви Господеві Христові…» (Кол.3:24). Розпочалася конференція Архиєрейською Літургією у Патріаршому соборі Воскресіння Христового, яку очолив керівник Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ владика Михаїл Колтун в супроводі співу семінаристів КТДС. Після Літургії відбулася зустріч капеланів з Отцем і Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом.

 У конференції взяли участь начальник Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України генерал-майор Клочков Владислав, заступник начальника відділу з гендерних питань та зв’язків з громадськими і релігійними організаціями Департаменту соціального та гуманітарного забезпечення Міністерства оборони України Покотило Віталій, начальник Служби військового духовенства Головного управління НГУ полковник Іздебський Олександр, начальник Управління соціально-гуманітарного забезпечення Департаменту персоналу Адміністрації ДПСУ полковник Примаченко Олег. Вони розповіли про актуальний стан задоволення духовно-релігійних потреб особового складу та функціонування служб з питань військового духовенства у своїх силових структурах, про досвід, виклики і перспективи капеланської служби.

Окрім того, представники силових структур України вручили військовим капеланам УГКЦ відзнаки за значний внесок у здійсненні душпастирської опіки, духовної та морально-психологічної підтримки українських військовослужбовців.

Далі досвідом капеланського служіння у Збройних силах США і Канади поділилися почесні гості Конференції – військові капелани навчально-тренувальної місії «UNIFIER».

Діяльність Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ у 2021 році учасникам зустрічі представив о. Андрій Зелінський, ТІ, заступник керівника Департаменту військового капеланства.

До капеланів з привітальним словом звернулася також Міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

Про ухвалення Верховною Радою України Закону «Про службу військового капеланства» поділилися народні депутати України Соломія Бобровська та Роман Лозинський.

9 грудня, у четвер, семінаристи разом з капеланами зустрілися з народним депутатом України, секретарем Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Романом Костенком, який розповів про ухвалення Верховною Радою України Закону «Про службу військового капеланства».

Після чого відбулася лекція на тему: “Ціннісні засади військового лідерства”, яку провів доцент кафедри морально-психологічного забезпечення Інституту морально-психологічного забезпечення Національної академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного, доктор Олег Бойко.

Після обіду, відбулися тренінги на теми: «Що таке ментально здорова людина і чи можливо нею стати у сучасному суспільстві», а також «Основи стресостійкості капеланів в умовах ризикованого стресогенного середовища», які проводив військовий психолог, ветеран Андрій Козінчук.

10 грудня продовжувалася конференція на якій була зустріч міністра оборони з військовими душпастирями проходила на тлі нещодавно ухваленого Верховною Радою Закону України «Про Службу військового капеланства». Міністр високо оцінив діяльність військових капеланів у лавах Збройних Сил України та виразив слова вдячності за їхнє віддане служіння, а також поділився своїми міркуваннями з приводу визначення пріоритетів у задоволенні духовно-релігійних потреб військовослужбовців і сприянню їхньому духовному здоров’ю та цілісному розвиткові.

Після чого відбулися тренінги. Перший тренінг був на тему: «Психологія втрати», яку проводили п. Оксана і п. Інна. Після короткої перерви відбувся другий тренінг на тему «Залежність та духовна стійкість», лектором якої був Голова Комісії Душпастерства Тверезості УГКЦ. Директор БФ «Назарет» отець Ігор Козанкевич.

Для братів-капеланів було дуже цінно і корисно взяти участь у даній конференції, де мали змогу набратися досвіду від лекторів конференції і від отців капеланів, яка допоможе їм у майбутньому служінні.


Бр. Мирон Прокопів III курс