Відкриття першого пам’ятника Любомиру Гузару у Вінниці

Відкриття першого пам’ятника Любомиру Гузару у Вінниці
Жовтень 09 21:43 2021 коментарів 252 переглядів

8-9 жовтня 2021 року семінарійна спільнота взяла участь у подіях, приурочених до відкриття першого у світі пам’ятника блаженної пам’яті Любомиру Гузару у місті Вінниця. Спільноту представляв семінарійний октет, організаційна група семінарії з підготовки свят і урочистих заходів та архієрейська прислуга. 8 жовтня, в п’ятницю, брати на чолі з отцем-ректором Петром Жуком та префектом з виховної частини отцем Інокентієм Волошином вирушили до Вінниці.

Для Київської семінарії Блаженніший Любомир є особливою постаттю, адже з Його благословення та турботи почало битись серце нашого закладу. Тому участь у цій події для нашої спільноти була справою честі та виявом великої вдячності нашому духовному батьку. Протягом декількох тижнів браття старанно готувалися до участі в цій історичній події.

Події освячення пам’ятника Блаженнішому Любомиру передувала активна програма, яка тривала цілий тиждень. Наша спільнота долучилася до цих заходів, представленням вечора пам’яті Любомиру Гузару «Бути людиною», який відбувся в п’ятницю, 8 жовтня. Браття провели нас сторінками життєвого шляху Блаженнішого Любомира, починаючи від його юних років, проведених у Львові, і завершуючи останніми роками його життя. Вечір супроводжував чудовий спів семінарійного октету, який виконав улюблену пісню кардинала Любомира «Батьку мій, лебедю білий». Спогадами про життя Любомира Гузара поділилися його племінниця Марія Рипан та особистий секретар Блаженнішого  о. Микола Семенишин.

Численні прихожани храму Покрови Пресвятої Богородиці не стримували сліз. Від імені парафіяльної спільноти слова вдячності за чуттєвий і гарний вечір висловив працівник храму о. Антоній Вацеба. Він зазначив, що браття справді особисто пережили цей момент «бути людиною» і дозволили кожному присутньому ознайомитися із життям Блаженнішого Любомира.

Свято увінчалося Божественною літургією та безпосередньо освяченням пам’ятника в суботу, 9 жовтня, біля собору Покрови Пресвятої Богородиці. Урочистість очолив Блаженніший Святослав у співслужінні із шістьма владиками нашої Церкви. Слово про Блаженнішого Любомира виголосив владика Богдан Дзюрах, екзарх для українців Німеччини та країн Скандинавії. Після літургії, причетні до встановлення цього пам’ятника були нагороджені патріаршими грамотами.

Опісля всі вирушили процесійною ходою до самого постаменту, де відбувся чин освячення. Численне гроно вінничан, представників державної влади та просто небайдужих людей зібралося на цій події. Також на освячення пам’ятника прибув папський нунцій в Україні архієпископ Вісвалдас Кулбокас, який промовив вітальне слово. Захід завершився урочистим покладанням квітів та молитвою за Україну.

В суботу, після обіду спільнота вирушила до Києва, а вінничани зі словами великої вдячності і запевненням про молитву провели нас в дорогу.

 

бр. Віталій Олійник, ІІ курс