День духовної віднови в рамках святкування семінарійного празника Трьох Святителів

День духовної віднови в рамках святкування семінарійного празника Трьох Святителів
Лютий 13 21:40 2021 коментарів 517 переглядів

Сьогодні у стінах КТДС, в рамках святкування семінарійного празника Трьох Святителів, відбувся день духовної віднови під проводом ієрм. Іллі Мамчака СУ. Серед усіх аспектів виховання майбутніх священиків, найважливішим є духовний, тому вшановування трьох великих учителів Церкви і покровителів нашої семінарії продовжилось у духовних науках і розважаннях.

Почався день духовної віднови з моління Утрені та Божественної Літургії, які також були особливими і святковими для спільноти. Брати молилися разом з новопоставленим дияконом Сергієм Капущаком, студентом 6 курсу, який в цей день звершував свою першу Літургію у новому служінні.

Отець Ілля, в свою чергу, подарував братам своє слово і благословення, служив як духівник і сповідник. У духовних науках отець наголошував на важливості чесноти смирення і протидії гордості, бо лише в смиренні людина може пізнати Бога і осягнути найвищу мету людської істоти – уподібнитись до свого Творця. Ми повинні брати приклад з Христа, який є «лагідний і сумирний серцем» (Мт.11:29), бо сам Син Божий «не вважав за здобич свою рівність з Богом» (Флп.2:6) став людиною і смиренно терпів всі тяготи людського життя, навіть більше, помер і воскрес за наші гріхи, щоб ми могли стати Синами Божими по благодаті. Тож будь-яка гордість з нашого боку є тяжкою образою Бога, який так сильно впокорився заради нашого спасіння. До того ж гордість є початком кожного гріха, дух гордості не зупиниться, аж поки не знищить людину цілком.

Символічно, що у своїх науках о. Ілля часто звертався до духовної і богословської спадщини Трьох Святителів. Зокрема цитуючи Йоана Золотоустого, отець наголосив, що без чесноти смиренності неможливо бути добрим християнином. Говорячи про дослідження свого внутрішнього стану, реколектант наголосив, що людина яка вповні пізнала свою неміч не сміє вивищуватись чи гордитись. О. Ілля вдається до слів Василія Великого: «Прислухайся до себе і зрозумій, ти – смертний, створений з пороху і в порох повернешся». Проте, не все так сумно, як може видатись на перший погляд. Від будь-якої пристрасті можна звільнитись, потрібно лише щиро скеровуватись до пізнання Бога і докладати зусиль, щоб стати подібними до Нього.

Завершився день духовної віднови молитвою Вечірні і благословенням реколектанта. Щиро дякуємо Богові, за можливість слухати Його Слово і науки, що лунали до братів з уст о. Іллі.

бр. Михайло Височанський V курс