Патріарх Святослав урочисто ввів в уряд Апостольського адміністратора для греко-католиків у Казахстані та Середній Азії

Патріарх Святослав урочисто ввів в уряд Апостольського адміністратора для греко-католиків у Казахстані та Середній Азії
Грудень 18 13:02 2019 коментарів 1246 переглядів

15 грудня 2019 року Божого в храмі Покрови Пресвятої Богородиці міста Караганди (Казахстан) відбулась урочиста архиєрейська Божественна Літургія з чином введення в уряд Апостольського адміністратора для католиків візантійського обряду в Казахстані та Середній Азії митрофорного протоєрея Василія Говери, яку очолив блаженніший Святослав, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви. 

Божественну Літургію Патріархові УГКЦ співслужили: архиєпископ Циріл Василь, секретар Конґреґації Східних Церков, архиєпископ Френсіс Асізі Чуллікат, Апостольський нунцій в Казахстані і Таджикістані, єпископ Йосиф Верт, ординарій для католиків візантійського обряду в Росії, архиєпископ Томаш Бернард Пєта, митрополит Астанинський, єпископ Аделіо Дель'Оро, єпископ Атаназій Шрайдер, помічник архиєпархії Пресвятої Діви Марії в Астані, єпископ Єжи Мацуневич, Апостольський адміністратор для католків Узбекистану, єпископ Йосафат Говера, екзарх Луцький УГКЦ, архимандрит Ян Сергій Гаєк, Апостольський візитатор для католиців візантійського обряду в Білорусі, отець Ентоні Коркан, Апостольський адміністратор для католиків Киргизії, отець Даріуш Бурас, Апостольський адміністратор Атирау (захід Казахстану), а також духовенство РКЦ та УГКЦ з Казахстану та з-поза його меж. Під час богослужень послужили співом та архиєрейською прислугою брати Київської Трьохсвятительської духовної семінарії.

У своєму слові очільник греко-католиків зауважив, що казахська земля покрита ранами концентраційних таборів, адже чимало мучеників, сповідників Христової Церкви і нашого народу тут були та загинули: «Ми сьогодні дякуємо Господу за них, які тут, на цій землі, силою Божого Слова і Господньої благодаті у світлі любові до ближнього дали добрий плід».

«Всевишній звертається до всіх нас і кличе бути мудрими, щоб продовжувати справу наших великих попередників. Я хочу від імені всієї УГКЦ привітати всіх вас зі становленням цієї Апостольської адміністратури. Що означає ця нова структура? Вона означає новий, вищий ступінь організації впорядкованого життя греко-католиків у цій частині світу, означає ще один крок до будівництва єпархії на цих землях, а також ще один крок до будівництва зрілої християнської спільноти», – підкреслив Глава УГКЦ.

«Я прошу тебе, українська громадо, будь тією «землею», на яку ваші священники закидатимуть зерно Божого Слова. Прошу, даруйте у своїх серцях гарний плід! Будьте християнами, збережіть той спадок християнської культури і передайте його наступним поколінням! Любіть цю землю, державу, у якій живете, шануйте її, працюйте для спільного блага, добра народу Казахстану і щедро діліться всім тим, що маєте і вмієте, а насамперед діліться зі своїми рідними і близькими, знайомим і сусідами найбільшим скарбом, який маєте, – вірою в Бога! Тоді Творець так зробить, щоб слово сповідників не лишилося тільки в минулому. Можливо, ви маєте бути цими сповідниками Христової віри третього тисячоліття тут, на цій казахській землі», – наприкінці додав архиєрей. 

По завершенні Літургії та спільної святкової трапези духовенство та гості мали нагоду відвідати Музей пам'яті жертв політичних репресій - Музей Карлагу.

брат Сергій Капущак, V курс КТДС

в статті використані матеріали Департаменту інформації УГКЦ