Храмове свято в храмі архистратига Михаїла

Храмове свято в храмі архистратига Михаїла
Листопад 22 13:05 2019 коментарів 1161 переглядів

21 листопада в храмі архистратига Михаїла, яким опікується наша семінарія, відбулось святкування храмового празника. Ця подія є дуже важливою не тільки для парафіян з УГКЦ, але й для вірних УАПЦ, які щонеділі мають там Божественну Літургію, молитовної спільноти «Егідія» (РКЦ), що кожної п’ятниці голосить слово Боже до людей без постійного місця проживання і тих, що опинились у скруті, а також для багатьох християн по всій Україні, адже саме цей храм є спадкоємцем молитовної каплиці, де кожного дня всі вірні мали змогу звернути свої слова подяки та прохання до Бога в часі революції Гідності, що забрала життя багатьох українців, які боролись за волю, свободу і соборність нашої держави.

Розпочалось дійство о 10:00 з панахиди, яку очолив преосвященніший владика Богдан Дзюрах, за тими, що померли в часі революції 2013-2014 рр. Співслужили з ним ректор семінарії о. Петро Жук, о. Інокентій Волошин (префект КТДС), о. Андрій Дорчак (економ КТДС), о. Любомир Яворський і о. Микола Сулима (працівники патріаршої курії УГКЦ), о. Олег Бондарук (УАПЦ). Участь в панахиді взяли також родичі загиблих героїв, парафіяни нашого храму і небайдужі люди, які також вирішили вшанувати пам’ять Небесної Сотні і усіх тих, що віддали своє життя за незалежність України.

По закінченні панахиди відбулась архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив владика Богдан. В часі проповіді владика звернувся до всіх вірних з такими словами: "Нинішнє Слово для нас є великою пересторогою, великим застереженням. Справді, для нас, християн, це певна драма нашої віри і одночасно радикалізм Євангелія. Євангеліє не залишає третьої дороги, третього шляху. Або ми слухаємо Боже слово, або ми нехтуємо ним. Або ми йдемо за Богом, або ми йдемо проти Бога, третього не дано. Каже Христос в своєму Євангелії: «Хто вас слухає, Мене слухає, хто вами погорджує, Мною погорджує» (Лук 10, 16). Між слуханням і погордою немає третього варіанту, немає посередньої дороги, так само як немає посередньої дороги між правдою і неправдою, між життям і смертю, між світлом і темрявою. Деякий час можете бути в сутінках, але рано чи пізно ви мусите зайняти позицію, або по стороні ангелів світла, або по стороні ангелів темряви".

Наприкінці літургії о. Петро Жук подякував владиці Богдану за його батьківську опіку, а також ще раз нагадав кожному з присутніх, що всі ми, не зважаючи на холод та відсутність світла, своєю щирою молитвою і побожністю робимо цей храм світлим і зігріваємо його нашими серцями. Опісля Божественної Літургії всі мали змогу приступити до частування, яке організували парафіяни.

Також, о 18:00 о. Інокентій Волошин помолився спільно з батьками і родичами загиблих героїв Небесної Сотні й іншими небайдужими панахиду. В заключному слові отець наголосив на тому, що ті трагічні події повинні стати для кожного з нас нагадуванням про те, що ми повинні своїми вчинками показувати, що ця жертва була не марна.

Київська Трьохсвятительська духовна семінарія на чолі з ректором о. Петром Жуком щиро дякує преосвященному владиці Богдану Дзюраху, отцям, парафіянам і всім небайдужим, що разом з нами розділили це важливе свято і бажає кожному, щоби всі небесні сили на чолі з архистратигом Михаїлом були провідниками і охоронцями на нашій земній дорозі і провадили усіх нас до Небесного Царства.

бр. Олег Мокрик, курс

КТДС