Великий піст – це ДОРОГА, по якій кожен із нас крок за кроком повертається до себе справжнього, а також приходить до Бога, стає перед Його лицем.

Великий піст – це ДОРОГА, по якій кожен із нас крок за кроком повертається до себе справжнього, а також приходить до Бога, стає перед Його лицем.
Березень 12 09:11 2019 коментарів 1504 переглядів

Коли ви прощатимете людям їхні провини, то й Отець ваш небесний простить вам. А коли ви не будете прощати людям, то й Отець ваш небесний не простить вам провин ваших. Коли ж ви постите, не будьте сумні, як лицеміри: бо вони виснажують своє обличчя, щоб було видно людям, мовляв, вони постять. Істинно кажу вам: Вони вже мають свою нагороду. Ти ж, коли постиш, намасти свою голову й умий своє обличчя, щоб не показати людям, що ти постиш, але Отцеві твоєму, що перебуває в тайні; і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі. Не збирайте собі скарбів на землі, де міль і хробацтво нівечить, і де підкопують злодії і викрадають. Збирайте собі скарби на небі, де ні міль, ані хробацтво не нівечить і де злодії не пробивають стін і не викрадають. Бо де твій скарб, там буде і твоє серце.

(З Євангелія від Матея 6, 14-21)

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сучасна психологія визначає рефлектоване (обдумане) життя між діяльністю і роздумами. Людина, яка знаходить час для застанови над життям, має кращий стан і кращу нервову систему. Сучасне суспільство живе у шаленому темпі і цілеспрямовано, і безцільно. Для того, щоб допомогти людині не загубитися в цьому шаленому потоці, Церква здавна визначила такий час в році, коли є можливість зупинитися і глибше застановитися над своїм життям. Це є Великий піст, що триває 40 днів.

Вважається, що піст – це не тільки обмеження в їжі. Їжа – це лише один аспект аскези. Великий Піст – це ДОРОГА, по якій кожен із нас крок за кроком повертається до себе справжнього, а також приходить до Бога, стає перед Його лицем. Тут постає запитання. Що значить повернутися до себе справжнього? Це означає, що протягом 40 днів, дивлячись на навколишній світ, людина намагається дивитися на нього як на сотворіння Боже. Людина старається зрозуміти, що все, що є довкола, створено для неї з любові. Людина, дивлячись на любов, якою оточив її Господь, здатна пізнати свою грішність. А також побачити, що не зовсім правильно відповідає на цю Любов.

Період Великого посту стає часом, в якому людина розуміє, що за допомогою молитви і певних обмежень може очиститися від гріхів. Особа випрошує Божу благодать і тим самим повертається назад до Божої любові.

Дуже важливим є визначити в часі посту певну стратегію для дій. Для цього потрібно знайти трошки часу, щоби подумати над власним життям, стати обличчям до самого себе.

Що мені заважає стати вільним? Що мені не дозволяє розвиватися? Або що мене гальмує (вада, прив’язаність або погана звичка)? Слід, чесно собі в цьому зізнатися і поставити за ціль від цього звільнитися. Адже якщо є ціль, то є певний алгоритм дій. Наприклад, до певної години користуватися гаджетами, а потім відставляти їх, щоб вони не ставали нам спокусою і не володіли мною. Або хтось має слабкість – осуджувати людей. Нехай алгоритмом буде молитва за ту людину, яку він хоче осудити. Або хтось має людину, з котрою ворогує, тоді на цих 40 днів придумати 10 добрих справ, які можна зробити чи сказати цій людині. Знайти 10 позитивних рис у тій людині і при нагоді їй сказати.

Великий Піст є також часом, який дає нам нагоду переключити свою увагу із себе, із власних потреб і проблем на потреби та проблеми ближніх. Це час, коли я перестаю бути центром світу, а натомість у центр ставлю мого ближнього (людину з роботи, колегу в навчанні, друга, члена сім'ї...). У цьому сенсі Великий піст є також часом творити діла милосердя для інших людей. І коли від щирого серця робиш добро, то помічаєш із часом, що віддавати щось від себе стає приємніше, ніж отримувати.

Гарною порадою, як мотивувати себе до таких добрих вчинків своїм ближнім, є створення своєрідного «календаря»: на кожен день посту можна заздалегідь приготувати 49 (це всі дні з неділями і Страсним Тижнем) маленьких аркушів, на яких слід написати 49 простих до виконання добрих справ для своїх ближніх. Аркуші скрутити кожен окремо і покласти в якусь посудину на видному місці. Кожен день починати з того, щоб виймати по одному такому аркушу, читати його і протягом дня намагатися зробити це добре діло своєму ближньому.

Живучи в сучасному світі, ми потребуємо розвивати та міняти своє уявлення про піст, а не зводити його до обмежень. Бо піст не носить характеру тільки відмовитися від чогось, а в першу чергу, має позитивний аспект – набути добрих рис та зростати у чеснотах. Саме це є змістом та завданням Великого посту. Він є для того, щоби ми стали справжніми, такими, якими Бог нас запланував. А Господь творить нас у любові. Отже, ми повинні відповідати тій любові, з якої Бог нас створив, тобто з кожним Великим постом робити один крок для досягнення цієї мети.

бр. Микола Зінченко, VI курс

Фото: бр. Дмитро Хопта, VI курс