Роздуми над Словом Божим. Неділя Пасхи (Йо 1, 1-17)

Роздуми над Словом Божим. Неділя Пасхи (Йо 1, 1-17)
Квітень 15 22:16 2023 коментарів 255 переглядів
1. Споконвіку було Слово, і з Богом було Слово, і Слово було Бог. 2. З Богом воно було споконвіку. 3. Ним постало все, і ніщо, що постало, не постало без нього. 4. У ньому було життя, і життя було світло людей. 5. Світло світить у темряві, і не пойняла його темрява. 6. Був чоловік, посланий Богом, якому ім'я Іван. 7. Прийшов він свідком, щоб свідчити про світло, щоб усі через нього увірували. 8. Не був він світло, був лише, щоб свідчити про світло. 9. То було справжнє світло, що просвічує кожну людину. Воно прийшло у цей світ. 10. Було у світі, і світ постав через нього, і світ не пізнав його. 11. Прийшло до своїх, і свої його не прийняли. 12. Котрі ж його прийняли, тим дало змогу дітьми Божими стати, тим, що вірують в ім'я його; 13. які не з крови, ні з тілесного бажання, ні з волі людської, але від Бога народилися. 14. І Слово стало тілом, і оселилося між нами, і ми бачили його славу – славу Єдинородного від Отця, повного благодаті та істини. 15. Іван свідчить про нього і проголошує, кажучи: «Ось той, про кого я говорив: той, що йде за мною, існував передо мною, був раніш за мене». 16. З його повноти ми всі прийняли – благодать за благодать. 17. Закон був даний Мойсеєм, благодать же та істина прийшла через Ісуса Христа. (Йо 1, 1-17)

В день святого Великодня, можливо, ми очікували почути текст про Воскресіння Господнє, щось про ангела, який відкочує камінь, про жінок, які спішать до гробу і які злякалися. Проте Церква пропонує сьогодні прочитати Євангеліє від Йоана, так званий Пролог Йоана. І в цьому уривку євангелист Йоан пропонує подивитися на історію спасіння немовби з гори, подивитися з перспективи вічності. Він ніби відкриває нам вікно у вічність і показує нам процеси, які були незрозумілі або непобачені безпосередніми учасниками цього дійства.

Йоан розпочинає своє Євангеліє, так само як розпочинається книга Буття словами «на початку». Він подає також богословське осмислення кажучи, що спочатку було Слово і це Слово є Богом. Після цього введення, він пропонує зрозуміти, що насправді всі ті, хто єднаються з Христом, беруть участь у великому Таїнстві. Тому що Слово, яке було з Богом, через Якого все повстає, Яке створює все довкола, і щобільше, є життя (Йо 1, 11). Грецький термін ζωη «дзое», тобто життя, який використовує тут Йоан, є дуже важливий, бо безпосередньо пов’язаний зі стосунком людини з Христом, а через Христа з Отцем. Тільки той отримує справжнє життя, хто перебуває в безпосередній близькості, так би мовити, в стані віри з Хрестом. Але Йоан дуже чітко розуміє, що не всі вибирають Христа, тому він дуже чітко ділить світ на тих, хто шукає це Слово, щоб в Ньому перебувати і тих, хто ще його не побачили й не прийняли. У 5 вірші євангелист каже, що є темрява і люди дуже часто перебувають в цій темряві, і є Світло, тобто Христос, який приходить для того, щоб ту темряву розсіяти. Тобто зло у світі не є абсолютним, незмінним, яке б могло протиставити себе Богу і Світлу, а навпаки, темрява, зло є там, де є брак Світла.

Разом з тим Йоан вплітає у свою розповідь і постать пророка Йоана Хрестителя, простої людини. Тим самим, євангелист, немов би, закликає своїх слухачів, щоб вони, дивлячись на такі важливі великі постаті, також бажали б взяти участь у цьому Таїнстві відділення Світла від темряви, або радше, перемоги Світла над темрявою. І, пояснюючи це, він говорить, що це Світло воно приходить до людей, але люди не завжди готові Його побачити і прийняти (Йо 1,11). Натомість тих, котрі Його приймають, Йоан називає дуже гарним і ніжним терміном τεκνα θεου «текна Теу», тобто дітьми Божими.

Це «Слово стало тілом і оселилося між нами» (Йо 1, 14) і перебуває з людиною. Але цікаво, що він каже, що це тіло σαρξ «саркс», яке Слово прийняло на себе, не просто між нами оселилося, але Воно між нами поставило своє шатро, намет, який немов би нам вказує на момент, коли Бог дуже хотів бути зі своїм народом і йшов з ним через пустелю. В намет Завіту, скинію завіту людина приходила, щоб побачити й торкнутися присутності Божої. Натомість тепер сам Бог приходить і розкидає свій намет посеред народу, і це також є Таїнством і вказує, що Бог дуже хоче бути з народом. Це дозволяє людям бачити Його славу, Його присутність, брати в Ньому участь, Який є повним благодаті та істини.

Далі євангелист Йоан немов би показуючи градацію, цитує Івана Хрестителя, який говорить, що він приготовляє прихід, готує дорогу, попереджає народ про прихід Жениха, якого так багато оспівують літургійні тексти Страсного тижня. Тоді людина отримує благодать, близькість з Богом, можливість торкнутися Бога. Цікаво, що Пасхальне читання завершується 17 віршом, де говориться про те, що закон був даний через Мойсея, а благодать прийшла через Ісуса Христа. Тут закон і благодать не є протиставленням, заперечення одне одного. Але навпаки - продовження, бо закон є педагогом, який готує людину до прийняття благодаті, допомагає їй дозріти до прийняття благодаті.

Але дуже важливо розуміти, що насправді логічне завершення цього Євангельського уривку Йоана знаходиться в 18 вірші. Тут, говориться, що Син Божий він не просто присутній поміж людьми, але Він пояснює людині Бога, розтлумачує Отця. Це дуже важливо, бо Йоан чітко розуміє, що Бога ніхто ніколи не бачив, але Його Син, єдинородний Син, приходить для того, щоб людині пояснити особливістю Отця і особливість Бого-людських стосунків. Ісус є єдиним і справжнім тлумачем Бога і тим, хто хоче пояснити людині важливість стосунків з Богом. І таким чином цей уривок Йоана показує, що від початку людство і Бог є пов'язані. Водночас щоб людина зрозуміла, яке місце займає Бог в її житті.

Автор: о. Роман Островський,
доктор біблійного богослов'я,
префект з навчальної частини КТДС