Гомілія на третю неділю Великого Посту (Мр 8,34 - 9,1)

Гомілія на третю неділю Великого Посту (Мр 8,34 - 9,1)
Квітень 05 08:51 2023 коментарів 244 переглядів
34. Сказав Господь: Коли хто хоче йти за мною, хай зречеться себе самого, візьме на себе хрест свій та йде слідом за мною. 35. Бо хто хоче спасти свою душу, той її погубить; а хто погубить свою душу мене ради та євангелія, той її спасе. 36. Яка бо користь людині здобути світ увесь і занапастити свою душу? 37. Що бо людина може дати взамін за власну душу? 38. Хто, отже, буде соромитися мене й моїх слів перед цим родом перелюбним та грішним, того буде соромитися Син чоловічий, коли прийде у славі Отця свого зі святими ангелами. 1. І сказав їм: Істинно кажу вам: є деякі з отут присутніх, що не зазнають смерти, аж поки не вздріють царства Божого, що прийде у могучості.
(Мр 8, 34 - 9, 1)


Думаю, що кожен християнин хотів би бути справжнім християнином. Рівно ж, і кожен майбутній священник волів би бути справжнім священником. Блаженніший Любомир у посланні до священників, дияконів та семінаристів за 2009 рік пише: «Є одна прикмета, без якої священник не може бути собою: він мусить бути чоловіком Божим.» В сьогоднішньому Євангелії Господь дає чітку вказівку на те, що має робити чоловік Божий, яких зусиль докладати і в чому саме: «Коли хтось хоче йти за мною, хай зречеться себе самого, візьме на себе хрест свій і йде слідом за мною» (Мр 8, 34). Лука додає: «візьме щодня на себе хрест свій» (Лк 9, 23).

І щоби стало нам трошки легше й зрозуміліше, чому саме Христос так сказав і що мав на увазі, погляньмо на розмову, яка відбулася безпосередньо перед цим Господнім закликом. «Тоді Петро, взявши його набік, став йому докоряти: “Пожалій себе, Господи! Це хай не станеться з тобою!” Він обернувся і сказав Петрові: “Геть, сатано, від мене! Ти мені спокуса, бо думаєш не про Боже, а про людське”» (Мт 16, 22-23). Добряче дісталося Петру, але він зробив дуже правильні висновки, які допоможуть нам зрозуміти зміст отого заклику: щоденно брати хрест і не занапастити душу. «Бо його Божа сила дала нам усе до життя та побожности, завдяки спізнанню того, хто нас покликав своєю славою та силою! І тому саме докладіть усі ваші старання і зрощуйте у вашій вірі чесноту, а в чесноті пізнання, у пізнанні – стриманість, у стриманості терпеливість, у терпеливості побожність, у побожності братолюбство, в братолюбстві загальну любов. Бо якщо це буде у вас, і буде у вас його багато, то воно не залишить вас без діла й без плоду для глибшого пізнання Господа нашого Ісуса Христа. А хто цього не має, той сліпий, короткозорий; він забув про очищення від своїх колишніх гріхів» (2 Пет 1, 3. 5-9). От він, дорогі, щоденний хрест: «докладіть усі ваші старання і зрощуйте у вашій вірі чесноту», що неминуче пов’язано з викоріненням пристрасте, інакше ніяк, бо не буде братолюбства і тим паче – загальної любові, не буде правдивого слідування за Христом. І навпаки: «якщо це буде у вас, і буде у вас його багато, то воно не залишить вас без діла й без плоду для глибшого пізнання Господа нашого Ісуса Христа» (2 Пет 1, 8).
«Успіх священнослужителя є від Господа, а не реалізації проектів» (блаженніший Любомир у вже згаданому посланні). 

Найперше, Господу служімо в щоденних наших обов’язках дбайливо, ревно, сумлінно, зі страхом Божим, бо ж Він усе бачить. Не даймо ввести себе в оману. «Довготерпеливість Господа нашого вважайте за спасіння… ростіть у благодаті та спізнанні Господа нашого і Спаса Ісуса Христа: йому слава і тепер, і по день вічний! Амінь» (2 Пет. 3, 15. 18).

бр. Олександр Губенко, V курс