Як перемогти "Амалика"?

Як перемогти "Амалика"?
Березень 14 12:39 2022 коментарів 837 переглядів

Як перемогти "Амалика"?

Читаємо у книзі Вихід 17, 8-16 історію про бій та перемогу ізраїльтян проти Амалика. Амаликитяни - кочівники, нащадки Ісава, були упертими і надокучливими ворогами Ізраїля. Нікого не нагадує?

Перше, що кидається в очі у цій розповіді - це чіткість вказівок та розуміння своєї зони відповідальності. Ісус Навин, який згадується вперше, був очільником війська. Мойсей сказав, щоб Ісус Навин вибрав собі людей, а він стане на узгір'ї разом із Аароном та Хуром, та буде тримати палицю.

Друге, що показує ця розповідь - це чітка лінійна залежність ізраїльтян від дії Бога. Якщо жезл опущений - перемагають амалакитяни, якщо жезл піднятий - перемагають ізраїльтяни. Дія Бога проявляється у співдії з людиною, адже єдина умова для Мойсея - тримати жезл піднятим. Якби жезл навіть ніхто б не взяв - програш був би забезпечений автоматично.

Третє, що оповідає цей бій - це чітке усвідомлення того, що кожен потребує допомоги, навіть Мойсей. Знаючи свої сили, він одразу взяв собі допомогу, що свідчить про тверезу оцінку своїх сил та "завдання" від Бога.

Четверте, що виводить ця оповідь - це чітке виконання  Богом Своєї обіцянки. Дійсно, Мойсей, протримавши руки, з допомогою Аарона та Хура аж до заходу сонця та Ісус, який воював мечем з амалакитянами, таки перемогли.

П'яте, що хоче підкреслити автор - це чітке усвідомлення причини перемоги, адже жертовник будується Богові та називається "Господь прапор мій"(євр. "Єгова-Ніссі").

Отже, топ-5 чітких засобів для перемоги будь-якого Амалика:

1. Кожен має займатися своєю справою: воїн - воювати, молитовний воїн - чувати та молитися.
2. Розуміння того, що все залежить від Бога та від співдії людини з Ним: Бог з нами і допомагає нам через нашу відкритість на Його дію.
3. Тверезо оцінювати свої можливості: не боятися просити допомоги, разом - ми сила. Щира молитва забирає дуже багато сил, ми потребуємо спільноти для підтримки та тривалої молитви разом.
4. Бог завжди виконує свої обітниці, завжди.
5. Наша перемога - це єдність Бога і нашого народу. Наш стяг - це блакитно-жовте полотно із Його словами на Ньому. Наші фронти - це професійний військовий та витривалий духовний.

І наша перемога не забариться. Захід сонця вже скоро.


бр. Богуслав Барна, І курс

  Читайте також: