ЗАЛИШИТИ ВІДГУК

Кожен з нас іконописець

Кожен з нас іконописець
Листопад 13 17:04 2021 0 коментарів 96 переглядів

Людина – це ікона.
Що серйозно?
Так!
У Святому Письмі, зокрема у Книзі Буття (1, 27) читаємо: «І сотворив Бог людину на свій образ; на Божий образ сотворив її». Відповідно, у кожній людині є образ самого Бога!
Цікаво, що слово "ікона" ( з грецької είκών) означає образ, подобу, отож кожна людина-образ є іконою Бога.
Будучи іконами, ми покликані уподібнюватися до Бога своїм життям, тобто ми покликані до святості.
Як каже о. Андрій Зелінський: "Святість - не стерильність", тобто святим є той, хто  падає, але встає і кається, ідеальним є лише Господь. Так само й ікона пишеться не одразу і просто, а проходить чимало етапів, фарби лягають багатьма шарами, часто виправляються неправильні лінії, кольори (це я вам покажу у відео в наступному дописі).
Насправді, написання ікони – це динамічний процес, який не можливий без молитви, так само і наша святість є динамічною зі злетами та падіннями і також не є можливою без молитви.
Цими роздумами спонукаю себе і кожного з нас писати ікону образу Бога в собі кожного дня: фарбами щирої молитви на полотні свого єдиного і неповторного життя.
Як бачите, навчаючись у семінарії, пишу крім ікони Бога в собі також ікони в класичному розумінні, що мені лише додає фарб на палітру.
На даних фото перед вами ікона святого преподобного Аліпія Печерського, покровителяіконописців.
Просимо у святого Аліпія молитовного заступництва за іконопис кожного з нас.

бр Вадим Поліщук, ІІІ курс