"Декілька постів про подружжя" (публікація 4)

"Декілька постів про подружжя" (публікація 4)
Лютий 04 18:27 2017 коментарів 1889 переглядів

Основні засади щасливого подружнього життя.

Безліч разів у Святому Письмі зустрічаємо заклик Бога до любові. Бог – є любов. Бог закликає нас всіх з вами любити один одного, любити ближнього свого, як себе самого. І також чоловік з жінкою єднаються у Подружжі і обіцяють любити один одного поки смерть не розлучить їх. Найважливішою складовою в стосунках в подружньому житті чоловіка і жінки є любов.


Які можна дати характеристики любові? На це питання дуже гарно дає відповідь Апостол Народів Павло у Першому посланні до коринтян в 13-й главі 4-9 стихах, і ось так він говорить:


«Любов - довготерпелива, любов - лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить. Любов ніколи не переминає. Пророцтва зникнуть, мови замовкнуть, знання зникне» (1Кор.13:4-8).


Всі ці елементи повинні бути у подружньому житті. Маємо плекати любов. Якщо бачимо певні труднощі, проте відчуваємо щире бажання будувати стосунки любов’ю треба звертатися частіше до того хто ж є джерелом любові у подружжі.


А хто ж є головним у подружжі? Не «ти», не «я» і навіть не «ми», а Бог є головний у подружжі. Як ми вже попередньо згадували, Він єднає через відкритість двох закоханих чоловіка і жінку, Він Бог і провадить благословляє подружжя на все їхнє життя.


Любов не шукає свого… Однією з найбільших проблем сучасного світу є матеріалізм, споживацтво. Ця проблема дійшла не тільки до безбожного використання матеріальних ресурсів, але й також до стосунків між людьми. Людина масово прагне використовувати іншу людину. Ні для кого не таємниця, що сьогодні молоді люди і не зовсім молоді живуть спільно один з одним, але там немає любові. Просто йде використання один одного. Світ немов би перевернувся з ніг на голову, як нам часто кажуть на лекціях в семінарії: Бог створив речі, щоб людина використовувала їх, а людей для того, щоб їх любила, натомість тепер людина любить речі і використовує людей. Часто приймаючи обряд вінчання люди не усвідомлюють, що подружнє життя не будується на егоїзмі на використанні один одного.


Шлюб – це не засіб задоволення своїх фізичних та побутових потреб. Шлюб, подружнє життя – це  служіння один-одному, це є жертва себе ради коханої людини. Любов не шукає свого… Запорука спільного щастя – це відсутність егоїзму та користолюбства, але тепла, зігріваюча і по-справжньому щира присутність любові.  

 

Зображення:  tasbeha.org 

 

Бр. Іван Жуган, VI курс КТДС