Владика Ігор (Ісіченко) виголосив доповідь на тему «Перспективи й перешкоди до нової євангелізації: виклики Східної України»

Владика Ігор (Ісіченко) виголосив доповідь на тему «Перспективи й перешкоди до нової євангелізації: виклики Східної України»
Березень 31 14:26 2018 коментарів 1839 переглядів

Вчора, 30 березня, до спільноти Київської Трьохсвятительської духовної семінарії завітав архиєпископ Ігор (Ісіченко). Владика Ігор виголосив доповідь, у якій поділився своїм досвідом і міркуваннями про особливості євангелізації на східних теренах України.

«На тлі відродження української державності, – зазначив Владика, – складалося враження, що суспільство також переживає певне оновлення. Але це враження було хибним, бо в дійсності можна було спостерігати деградацію суспільства, поширення корупції та інших суспільних хвороб. І це було важко пов’язати з ілюзіями, які можновладці формували в народі, зокрема послуговуючись Церквою». Доповідач пояснив, що Церква, яка тісно пов’язує себе із владою, приречена на значні випробування, і закликав слухачів бути чутливими і уникати цього.

Наступною трудністю, яка існує як перед душпастирями, так і перед вірними, є спокуса ідеалізувати минуле. Наприклад, люди старшого покоління часто тужать за радянським минулим. Духовенство може зітхати за славним минулим Церкви. Однак така ідеалізація не дозволяє тверезо оцінити і зрозуміти, що кожна епоха мала свої труднощі. У контексті військового конфлікту на Сході доповідач наголосив, що ми спостерігаємо цілком новий вид війни – так звану «гібридну війну». Географічно вона поширюється значно далі: Київ, Львів, а навіть увесь світ після подій у Великій Британії зрозумів, що втягнутий у неї. На фоні глобальної маніпуляції свідомістю ми є тим загоном, який є, можливо, найбільш відповідальним за оборону правди.

Владика Ігор пояснив, що релігійний спадок Східної України є дуже складним. Причина цього криється у централізації релігійного культу у царській Росії, що у підсумку спричинила формальне ставлення народу до віри. Ця тятива релігійного насилля луснула під час Жовтневої революції і виплеснулась у зруйнованих храмах, розстріляних священиках. Сьогодні люди прагнуть автентичного свідчення і близькості, на що гість закликав звертати особливу увагу.

Поряд із тим існує інший великий ризик, що Церкві нав’яжуть невластиву їй роль. Допоки вона не торкає совісті, вона всіх влаштовує. Тоді влада використовує Церкву для нав’язування своєї ідеології, населення сприймає її як архаїчний пережиток, або як спосіб воздати данину традиціям, або ж як засіб заспокоєння розбурханого сумління. Натомість властива роль Церкви полягає в тому, щоб зробити людину вільною за словом Христа: «Пізнаєте правду, і правда визволить вас» (Йо. 8, 32). Її місія проголошувати правду про Христа і правду про людину. Священик має свідчити життя Христа.

Після доповіді слухачі мали можливість поставити владиці Ігореві свої запитання. Опісля ректор семінарії прот. Петро Жук подякував гостеві за візит та вручив на добру згадку пам’ятні сувеніри.

бр. Олександр Кузьович, V курс