У Вишневому знайомились із митрополитом Андреєм

У Вишневому знайомились із митрополитом Андреєм
Грудень 03 12:14 2015 коментарів 1366 переглядів

Останніми вихідними музично-театральна група КТДС відвідала затишне місто Вишневе.

Відкриття вистави "Слідами Митрополита Шептицького" розпочав промовою отець Володимир Мальчин. В часі промові отець зазначив: «Україні у найтяжчі часи, початку ХХ ст.., Бог посилає Митрополита  Андрея Шептицького, який, подібно Мойсеєві, вірно провадив свій народ протягом 40 років. Його вплив і діяльність відчувалась у всіх сферах суспільства, починаючи з духовного просвітництва до культури. Як мудрий Пастир він зумів побудувати таке суспільство, в якому людина почувалася захищеною і з почуттям власної гідності. І це було в час, коли українців зневажали і принижували всі окупаційні режими, які приходили на наші землі».

Далі о. Володимир говорив про події 1932-1933рр.:

«Важливо пам’ятати, що в роки голодомору 1932-1933 рр. Митрополит Андрей чи не єдиний піднімав на весь світ свій голос на захист братів-українців. Він все ж таки спромігся організувати потяги із зерном і продовольством для вмираючих братів на Великій Україні, але радянська влада не допустила їх до потребуючих. 24 липня  1933 Митрополит видає Пастирське Послання «Україна в передсмертних судорогах» в якому він зокрема каже: 

«Населення вимирає голодною смертю. Оперта на несправедливості, обмані, безбожництві та деправації людоїдна система державного капіталізму довела багатий недавно край до повної руїни… Народ на Україні, а зокрема селянство, терпить нечувані муки, терпить стільки, що ледве чи коли-небудь і хто-небудь міг стільки терпіти...... Усіх християн цілого світа, усіх віруючих у Бога, а особливо всіх робітників і селян, передовсім усіх наших земляків, просимо прилучитися до цього голосу протесту і болю та розповсюдити його у якнайдальші країни світа».

Сама вистава відбулась приблизно о 18:00 в актовому залі. Попри пізній час, прийшло багато дітей з батьками. Для нас була велика радість бачити їх, відчувалось як група старалась як найкраще показати виставу.

По закінченню вистави всі заспівали молитву за Україну «Боже Великий Єдиний».

 

бр. Ігор Дмитришин, II-й курс