У семінарії відбулася катехитична конференція під назвою «Катехизація на східних теренах України»

У семінарії відбулася катехитична конференція під назвою «Катехизація на східних теренах України»
Грудень 16 20:07 2017 коментарів 1242 переглядів

У стінах Київської Трьохсвятительської духовної семінарії відбулася катехитична конференція під назвою «Катехизація на східних теренах України», організована заступником голови Патріаршої катехитичної комісії с. Луїзою Цюпою СНДМ для катехитів Києво-Галицької митрополії УГКЦ. Учасниками конференції були майже 30 осіб із екзархатів та Київської архиєпархії УГКЦ. Мета конференції - поглибити знання учасників заходу із тих аспектів Християнської віри, які вони через своє служіння будуть навчати людей. Для цього фахівцями певних галузей Богослов’я проводилися навчальні семінари. Також представники екзархатів УГКЦ та Київської архиєпархії УГКЦ давали звіти про стан катехитичного служіння в їхніх місцях.

Почалася конференція в п’ятницю, 15 грудня, о 18:00 з Вечірні. Далі о 20:00 відбувалася вступна зустріч учасників, під час якої вони мали змогу познайомитися та розпочати свою програму. Сестра д-р. Луїза Цюпа СНДМ та прот. ліц. Петро Жук промовили привітальне слово до учасників.

У суботу, 16 грудня, після Божественної Літургії відбулося відкриття конференції, на  якому виступила с. д-р Луїза Цюпа СНДМ. Також відбувались семінари для учасників на теми: «Святе Письмо в катехитичному служінні» – проводив о. ліц. Роман Островський, префект семінарії з навчальної частини; «Літургійна катехиза» – проводив Данило Галадза; «Катехизм для молоді “Ми йдемо з Христом”» – проводив Назар Дуда. Після обіду учасники давали звіти про стан катехитичного служіння в себе на місцях, після чого відбулося обговорення цього питання з організаторами конференції, а також канцлер Київської архиєпархiї прот. лiц. Василь Чудійович представив план дiй Києво-Галицької митрополiї у царинi катехитичного служiння.

У неділю, 17 грудня, після Утрені та Божественної Літургії відбулося спільне читання та роздумування над Святим Письмом – «Lectio Divina». Після цього учасники, розділившись на групи, опрацьовували питання стосовно стану катехитичного служіння на парафіях, і мали змогу подати свої пропозиції, які будуть передані на Синод Єпископів УГКЦ у 2018 році, а саме:

1) Які конкретні заходи відбуваються в парафії для втілення в її життя Катехизму УГКЦ «Христос – наша Пасха»?

2) Назвати 5 найважливіших пріоритетів у катехитичному служінні на найближчі 10 років та запропонувати механізми їх втілення;

3) Подати 3 найважливіші для обговорення пропозиції для Синоду Єпископів 2018 року, головною темою якого буде катехизація.

Після цього завершилась конференція «Катехизація на східних теренах України», а учасники роз’їхались до місць свого служіння.

Катехитичне служіння в Католицькій Церкві втілює слова Христа апостолам «Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи… навчаючи їх берегти все, що я вам заповідав» (Мт. 28, 19-20). Воно служить навчанням основних правд віри і християнського життя, тому є дуже важливим аспектом діяльності Христової Церкви, зокрема в Україні. Оскiльки живучи в сучасному глобалізованому світі Україна перебуває під впливом різних ідеологій, що суперечать правдивій Християнській вірі.

Бр. Роман Тимів, ІІІ курс

 

Відгуки учасників конференції

«Я є молодим священиком, і тільки півроку на парафії. На конференції такого типу я перший раз. Хотів тут поглибити свої знання і набути певні навички з катехитичної практики для кращої праці з дітьми і молоддю своєї парафії. Дуже вдячний Катехитичній комісії за обширну тематику конференції і набуті знання, а КТДС – за гарну гостинність і добре перебування у її стінах».

о. Арсен Назар

с. Червоновершка, Кіровоградський деканат, Одеський екзархат

 

«Велика подяка Богу та організаторам за проведення конференції, за зацікавлення станом катехитичного служіння на теренах Центральної та Східної України.

Дуже глибокою та корисною була доповідь о. Романа Островського, в якому було представлено значення Святого Письма в катехитичному служінні.

Данило Галадза в своїй доповіді розкрив питання церковного співу та значення Літургії в катехизі.

Бачення «Катехизму для молоді» представив пан Назар Дуда. Саме в ньому будуть подані відповіді на актуальні питання для сучасної молоді».

Учасники з Донецького екзархату

 

 «Дякуємо Господеві, та всім організаторам за можливість спільної зустрічі на цій конференції, за лекції всіх доповідачів та ділення станом катехитичного служіння в усіх екзархатах Києво-Галицької митрополії. Спільна молитва та ділення досвідом дуже збагатили кожного з нас, додали наснаги на подальшій дорозі катехитичного служіння».

с. Венедикта Гараздовська, ЧСВВ

 

«Дякуємо всім організаторам та тим, хто долучився до цієї конференції. Дякуємо за цікаві доповіді лекторів, які мали актуальний зміст. Під час слухання звітів виникали цікаві ідеї щодо запровадження чогось нового в екзархатах. Зустрічі такого типу надихають нас для більшої праці на славу Божу».

Катехити Луцького екзархату