У перший день Великого посту в Київській семінарії традиційно молилися канон Андрея Критського

У перший день Великого посту в Київській семінарії традиційно молилися канон Андрея Критського
Лютий 19 22:19 2018 коментарів 1997 переглядів

У перший день Великого посту, понеділок 19 лютого, як традиційно, у КТДС молилися Велике Повечір'я з великим каноном Андрея Критського. Цьогоріч - уперше в новоосвяченому храмі. Із братами-семінаристами та преподобними сестрами молилися: отець-духівник Єронім Івашків, отець Юрій Косач та отець Ярослав Лукавенко.

У практиці Східної Церкви покаянний канон Андрія Критського прочитується частинами на Великому Повечір’ї з понеділка до четверга першої седмиці Великого посту, і також на Утрені четверга п’ятої седмиці, у день так званого «Маріїного стояння» — співається повністю. Кожен тропар канону супроводжується доземним поклоном.

Синаксар дня зазначає, що "Канон Андрея Критського справді найбільший серед усіх канонів”, та що він “настільки гармонійно укладений, що здатний зм’якшити й найтвердішу душу, зворушити її і спонукати навернутися до добра”. Усього він має аж 250 тропарів.

Кожний тропар канону - це щирий діалог християнина зі своєю душею і своїм Творцем. Великий канон - це наче детальний передсмертний іспит совісти та щира сповідь із цілого життя кожної розкаяної душі: “Нема в житті гріха чи діяння, ані зла, де я не згрішив би, Спасе, умом і словом, бажанням та наміром - і думкою, і діянням згрішив я, як ніхто ніколи”, - співається у четвертій пісні.

Велика моральна сила і значення Великого канону полягає якраз у тому, що через розважання над власними гріхами він не веде душі до зневіри й безнадійности, але через щирий плач, каяття й жаль він її потішає, підносить, вливає надію та вказує на певний засіб порятунку: Боже милосердя і заступництво Пречистої Діви Марії: “Якщо і згрішив я, Спасе, то знаю, що Ти - чоловіколюбець: караєш жаліючи і гаряче милуєш, і бачиш сльози плачу мого, й спішиш, як люблячий батько, що кличе блудного”, - співається у першій пісні.

Звертання "Душе моя", яке часто використовує святий Андрей Критський, спонукає нас до серйозної призадуми, глибокого іспиту сумління та нав'язування контакту з власною душею, що особливо доречно в час покаяння у Великому пості.

Довідка: Святий Андрій Критський (VII століття) народився в Дамаску у сім'ї благочестивих християн. До семирічного віку хлопчик був німим. Дар мови він отримав після причастя Святих Христових Таїн. Після цього юнак допитливо вивчав Святе Письмо та богословські науки. У віці чотирнадцяти років він прийняв постриг в обителі преподобного Сави Освяченого у Єгипті. Святий Андрій вів суворе та цнотливе життя. Його покірність та стриманість, чесноти та розум викликали подив. У 680 році він став представником Святого Міста на IV Вселенському Соборі, опісля - архидияконом храму Святої Софії у Константинополі. Під час правління імператора Юстиніана II Андрія возведено в сан архиєпископа міста Гортини, на острові Крит. Святий Андрій заснував нову літургічну форму - богослужбовий текст, що складається із певної кількості об'єднаних між собою пісень. Канон Андрія Критського називається Великим, оскільки він є найбільшим з усіх богослужбових канонів (налічує близько 250 стихів, а звичайні канони - близько 40 стихів).

Медіа-центр КТДС ім. арх. Гавриїла

Використано матеріали книги о. Юліана Катрія “Пізнай свій обряд”