У КТДС відбулася студентська конференція «Йосафат Кунцевич – апостол єдності»

У КТДС відбулася студентська конференція «Йосафат Кунцевич – апостол єдності»
Грудень 02 19:48 2017 коментарів 1707 переглядів

1 грудня 2017 року з благословення настоятелів у стінах семінарії відбулася перша в історії нашого навчального закладу студентська конференція – «Йосафат Кунцевич – апостол єдності». На цій конференції брати семінаристи дуже детально розібрали події з життя святого священномученика Йосафата (мирське ім’я – Іван). Те, що ця конференція відбулася саме цього навчального року, не є випадковим, адже 150 років тому Йосафата було канонізовано, тобто визнано святим.

Від кожного курсу доповідав один брат, який оповідав певний період з життя святого. Спочатку виступив брат Мар’ян Довганик з першого курсу, який подав братам загальний життєпис священномученика. Брат Роман Василенко, доповідач з другого курсу, розповів про монаше та священиче покликання Йосафата, як він подолав свій шлях від звичайного монаха в зруйнованому монастирі до архиєпископа Полоцького. З обох доповідей ми дізналися, що опоненти святого називали його «душехватом», бо через свій ораторський талант, з Божою поміччю, зумів привести до Греко-Католицької Церкви багато представників інших конфесій. А на своє прізвисько він відповідав так: «Дай, Боже, щоб я всі ваші душі полонив і запровадив до неба».

Доповідач з третього курсу брат Олександр Француз розказав про Йосафата та його ставлення до унії, а потім, як він до кінця життя працював над розвитком унійної церкви і своєю смертю прославив її та Христа. Представник четвертого курсу брат Михайло Крамар детально розповів про мученицьку смерть святого, яка трапилася 12 листопада 1623 р. Ми почули жахливу історію знущання над людиною навіть після її смерті, але це була також розповідь про мужність та святість цієї людини, що навіть під ударами сокири не побажала мучителям зла.

Брат Юрій Сич з п’ятого курсу розказав про посмертну славу Йосафата та про тривалі процеси беатифікації (проголошення блаженним) і канонізації священномученика. Ми почули про численні чуда здійснені Богом через заступництво Йосафата Кунцевича, серед яких є як і оздоровлення, так і спасіння цілого міста від ворогів. Ці чуда зіграли велику роль у вищезгаданих процесах. Брат з шостого курсу Леонід Бізунов був останнім доповідачем і оповів нам долю мощей святого Йосафата, які нині покояться в соборі святого Петра у Римі.

На завершення ми подякували братам за підготовку та помолилися на прославу святого священномученика Йосафата і подякували Богові за гарний та пізнавальний вечір.

бр. Михайло Височанський, ІІ курс