Семінар “Катехитичне служіння особам, які мають особливі потреби” в КТДС

Семінар “Катехитичне служіння особам, які мають особливі потреби” в КТДС
Вересень 22 21:33 2017 коментарів 1082 переглядів

Сьогодні, 21 вересня 2017 р.Б., свята Христова Церква святкує празник Різдва Пресвятої Богородиці. Після молитви Утрені та урочистої Божественної Літургії, яку очолив ректор семінарії прот. Петро Жук, наша семінарійна спільнота мала чудову можливість взяти участь у семінарі на тему “Катехитичне служіння особам, які мають особливі потреби”.

У цей святковий день до Київської Трьохсвятительської духовної семінарії завітала с. д-р. Вероніка Донателло, котра проводила вищезгаданий семінар для семінаристів усіх курсів. Сестра Вероніка є відповідальною за катехитичне служіння для осіб з особливими потребами при Єпископській конференції.

Семінар розпочався діленням досвідом служіння сестри-монахині. Сестра Вероніка катехизує протягом 20 років, є відповідальною за роботу з неповносправними людьми вже 6 років, а також співпрацює з 200 єпархіями.

Опісля короткого представлення усім присутнім було запропоновано переглянути відео, у якому кожен міг почули заклик Папи Франциска бути відкритим для інших і не боятися відмінностей, які є у всіх нас.

Для нас, майбутніх душпастирів, важливо збагнути, хто така людина з особливими потребами. Така особа має рівні права з іншими, повинна бути прийнятою у парафіяльній спільноті. Великою помилкою є вважати, що у людей з особливими потребами відсутній моральний та духовних вимір, а отже, що вони не мають потреби у сповіді, не здатні розрізняти добро і зло. Це є поширенне помилкове уявлення. Такі люди, як і будь-яка інша людина, потребують святих Таїнств. Вони є здатні до трансцендентності. Через святу Тайну Хрещення неповносправні особи отримують те саме завдання євангелізації, а отже стають євангелізаторами так як інші.

Під час семінару сестра Вероніка продемонструвала різні методи праці з людьми з особливими потребами. Тут нам на допомогу приходять вимір жестів, здатність бачити, тілесні рухи.

Після завершення цього цікавого й пізнавального семінару префект з навчальної частини о. Роман Островський від імені всієї семінарійної спільноти висловив щиру подяку сестрі Вероніці за таке грунтовне і різнобічне висвітлення цього важливого служіння, яке вона здійснює і надихає здійснювати інших.

бр. Юрій Сич, V курсКТДС