ЗАЛИШИТИ ВІДГУК

Святкування Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього у КТДС

Святкування Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього у КТДС
27 16:28 2018 0 коментарів 399 переглядів

«Величаємо Тебе, життєдавче Христе,

і почитаємо Хрест Твій святий,

що ним Ти спас нас від неволі ворожої»

(Величання на Утрені празника).

Наша семінарійна спільнота з особливою пошаною пережила празник всесвітнього Воздвиження Чесного і Животворного Хреста, звертаючи свою увагу на важливість у нашому житті Хреста Господнього та його силу. Почавши з Великої Вечірньої з Литією та Утрені, кожен мав можливість заглибитись у давні тексти, які величають Хрест та окреслюють його величність, його силу, його красу.

У наших асоціаціях хрест не завжди є тим, що викликає радість, часто ми співвідносимо його до мук Христових. Але богослужіння відкривають нам іншу реальність: своїми молитовними текстами показують, що за стражданням приходить винагорода, за терпінням наступає полегшення, так як після Страстей Господніх настало Його Воскресіння та перемога.

Апостол Павло нагадує про це молодій спільноті християн у Коринті: «Нас тиснуть звідусіль, але ми не пригноблені; ми в труднощах, та ми не втрачаємо надії; нас гонять, та ми не покинуті; ми повалені, та не знищені. Увесь час носимо в тілі мертвоту Ісуса, щоб і життя Ісуса в нашім житті було явним» (ІІ Кор. 4, 8-10).

І ми, дивлячись на Хрест Ісуса, можемо співвіднести його до нашого життя, яке також не завжди є легким. Кожен переживає якісь свої труднощі чи страхи. Але, якщо ми наважимось принести їх до Ісуса, дозволити Йому вступити в наше життя та поєднати свої терпіння з Його терпіннями, то матимемо також можливість розділити з Ним і Його Воскресіння.

Церква, крім Святих Таїнств, які провадять людину до Царства Небесного, також поручає нам особливе вшанування Хреста Господнього, який допомагає нам звершувати наше земне паломництво до Отця. Хрест, який є виявом покори та любові Ісуса, на якому добро остаточно перемогло зло, стає для нас щоденним прикладом нашої боротьби.

«Почитання святого Господнього Хреста, – каже слуга Божий митрополит Андрей Шептицький у своєму посланні про святий Хрест, – це одна з найважливіших сторінок почитання Бога-Чоловіка... Знак святого Хреста, роблений на собі – це один з найстарших звичаїв християн».

«Святий Хрест – це вічно живий символ безконечної Божої любові до нас, грішних, символ Христової жертви, символ нашого відкуплення і спасення, символ Христової перемоги над смертю і дияволом». «Віддаючи честь святому Хресту, – говорить у своїй книзі «Пізнай свій обряд» о. Юліан Катрій, – ми віддаємо честь Христовій жертві, мукам і смерті. Кладучи на собі знак святого Хреста, ми кожного разу визнаємо свою віру в нашого Спасителя».

Тому, чим глибше розважати над значенням святого Хреста в нашому життя, тим чіткіше виражається радість, а не смуток. Радість, яку отримуємо немов завдаток Царства Небесного. Це справжня радість, яка очікує нас у вічності. Радість від того, що завдяки Христовій жертві, ми маємо можливість віднайти свою справжню людськість, повертаємось до справжнього життя, яке втратила грішна людина. Цю вічну радість не може дати світ дочасний, бо все в ньому дочасне і закінчується смертю.

І як каже прот. Олександр Шмеман: «Хто задоволений земним життям, той не здатний до переображення життя, яке породжує святих». Тому споглядаючи на Хрест, бачимо в ньому радість вічну, радість, яка переображує наше земне життя, дає зовсім нове бачення наших труднощів та проблем. Хрест допомагає нам крокувати разом з Ісусом, осягати Царство Небесне, ставати святими. У цій дійсності залишається єдиний правдивий смуток — смуток через те, що ми не святі.

Наші святкові богослужіння завершились Божественною Літургією, яку очолив секретар семінарії о. Юрій Косач і яку ми молилися за нашу спільноту, за наших жертводавців та за наших парохіян, які спільно з нами розділили радість свята. Підносимо Богу подяку за нашу державу та наших захисників, наших рідних та друзів.

бр. Іван Мікловш, VI курс

За матеріалами: Юліан Катрій «Пізнай свій обряд»

Александр Шмеман «За життя світу: Таїнства і православ’я»

31404


більше...

Читайте також: