Сім'я пожертвувала комплект священичих риз на семінарійний храм Пресвятої Трійці

Сім
Лютий 13 06:13 2018 коментарів 1423 переглядів

Висловлюємо щиру подяку родині, яка зголосилася допомогти, жертвуючи кошти на священичі ризи для семінарійного храму Пресвятої Трійці у с. Княжичі. Щире спасибі Вам за цю підтримку і велику щедрість.

Набедреник – чотирикутна прикраса у вигляді плата, на якому у центрі зображений хрест і яке одягається через плече.

Симеон Солунський пише про набедреник, що він «символізує перемогу над смертю, нетління нашого єства, величність Божої кріпості і перемогу над лукавим. Тому набедреник має вигляд зброї і одягається через плече, чим також вказує на силу і ціломудреність людини». В іншому місці він пише: «набедреник, що означає перемогу над смертю і Спасове востання з мертвих, має образ меча…».

Отож, набедреник символізує «меч духовний, котрий є Слово Боже» (Еф. 6, 17), «яким єпископ чи духовні особи повинні бути озброєні для боротьби з невір'ям» (владика Діонісій Ляхович).

Набедреник є одночасно частиною архиєрейського облачення і нагородою, яку може отримати священик. «За заслуги священик може отримати від єпископа різні відзнаки, наприклад, набедреник, митру, хрест з прикрасами».

Священик при одяганні набедреника (якщо має право його носити) благословить його, цілує і мовить таку молитву:

«Перепояши меч твій по бедрі твоїм, сильний, красотою Твоєю і добротою Твоєю; і натягни лук і успівай, і царюй, істини ради, і лагідности, і справедливости, і дивно наставить Тебе десниця твоя завжди, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь».

Медіа-центр КТДС ім. арх. Гавриїла

Матеріали: Дрогобицька духовна семінарія

Блог Івана Дутки

Новая Скрижаль

Фото: http://kramnycia.org.ua/