Презентація Галицького Євангелія в Софії Київській та Біблійна конференція в Патріаршому Соборі Воскресіння Христового (ДОДАНІ ВІДЕО)

Презентація Галицького Євангелія в Софії Київській та Біблійна конференція в Патріаршому Соборі Воскресіння Христового (ДОДАНІ ВІДЕО)
Грудень 04 19:55 2018 коментарів 1333 переглядів

Саме ці дві події знаменували п’ятницю, 23 листопада 2018 року Божого. Великою честю і радістю була для Київської семінарії можливість брати участь у цих подіях. Ця участь була в присутності, уважному слуханні, співі молитов на початку та кінці, а також різною допомогою. Однак особливою приємністю для цілої семінарії є те, що о. д-р. Роман Островський, семінарійний префект із навчання та викладач, був відповідальним за організацію цих заходів та їх ведучим.

Перший із заходів, презентація факсимільної копії Галицького Євангелія, розпочався зранку в Софії Київській. «Перед нами відкрила двері наша матірня церква, наш матірній собор – собор Святої Софії Київської. Це – матірній катедральний собор Української Греко-Католицької Церкви. Бо мої великі попередники, київські митрополити, цей собор відновлювали, про нього дбали, в ньому молилися. І сьогодні ми, діти цієї Київської Церкви, прийшли сюди з унікальним нашим національним культурним і духовним скарбом. Ми сьогодні хочемо разом тішитися поверненням до України, хоча би в факсимільному виданні, копії Галицького Євангелія», – відкрив своє привітальне слово Блаженніший Святослав.

Саме в Софії Київській відбулося представлення цього духовного скарбу. До речі, за словами Блаженнішого, це є найдавніша збережена рукописна пам’ятка київського християнства.

Окрім Блаженнішого Святослава, зі словами вітання або короткими науковими доповідями виступили пані Неля Куковальська, генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська», проф. Ігор Скочиляс, співкоординатор дослідницької програми «Київське Християнство», о. д-р. Роман Завійський, співкординатор дослідницької програми «Київське християнство», проф. Мирослав Волощук, керівник Центру медієвістичних студій Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Володимир Нетак, директор видавництва Українського католицького університету, проф. Ігор Цепенда, ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, пан Ігор Олійник, український меценат, керівник проекту «Галицьке Євангеліє 1144 року».

Наступним заходом цього дня була конференція «Сучасна католицька біблійна герменевтика: документ Папської біблійної комісії “Богонатхнення та правда Святого Письма”», яка відбувалася в Патріаршому Соборі Воскресіння Христового.

Розпочав цю конференцію Владика Йосиф Мілян зі вступного слова, в якому говорив про Слово та повернення. Йшлося про повернення багатьох різних наших національних духовних скарбів, багато з яких знаходяться не в Україні. Але Владика закликав, що маємо повернути ці дарунки долі найперше у своєму умі. А щодо Слова, то Владика Йосиф сказав, що ми стаємо учасниками повернення Божого Слова в Україну тому, що не будемо лише Його проповідувати іншим, але й будемо Ним жити.

Перший доповідач проф. Массімо Ґрілі з Папського Біблійного Інституту та Папського Григоріанського Університету (обидва Рим) поділився своїми роздумами на тему «Священне Письмо – Слово Боже – слово людини».

Другий доповідач о. д-р Петро Октаба, ОР, викладач в Інституті релігійних наук святого Томи Аквінського, а також в Київській семінарії, прочитав лекцію «Правда Святого Письма як сімейної книги».

Наступний доповідач к.б.н. Галина Теслюк, доцент кафедри біблійних наук філософсько-богословського факультету Українського католицького університету, виступила з доповіддю «Контекстуальне прочитання вибраних жіночих історій Старого Завіту: Міріам, Рут, Юдит».

Вже в другій частині конференції після перерви з доповіддю «Натхнення та герменевтика: незмінність Слова Божого в світі, який постійно змінюється» виступив о. ліц. Віталій Храбатин, викладач Інституту святого Томи Аквінського, Київської семінарії, римо-католицької семінарії у Ворзелі, а також УКУ.

Завершальну доповідь мав о. д-р. Роман Островський, префект із навчання та викладач в Київській семінарії. Тема його лекції: «Біблійні тексти про насилля, герменевтичний ключ до їх розуміння».

Завершальне слово взяв Блаженніший Святослав, який підсумував конференцію, а також подякував усім за присутність та активну участь в конференції.

Всі заходи цього дня проходили під зіркою Року Божого Слова в Україні.

Біблійна конференція 23.11.2018 р. Б. Софія Київська

Біблійна конференція 23.11.2018 р. Б.

Біблійна конференція 23.11.2018 р. Б. Галина Теслюк

Біблійна конференція 23.11.2018 р. Б. о. Петро Октаба

Біблійна конференція 23.11.2018 р. Б. о. Роман Островський

Біблійна конференція 23.11.2018 р. Б. о. Віталій Храбатин

бр. Тарас Брацюнь, VI курс