"Преподобний, отче Андрею, моли Бога за нас!"

"Преподобний, отче Андрею, моли Бога за нас!"
Квітень 01 21:07 2017 коментарів 1078 переглядів

29 березня у стінах Київської Трьохсвятительської духовної семінарії було відправлено особливе богослужіння – Великий покаянний канон святого Андрея Критського.

Свята Церква, завжди дбаючи про добрий поступ та спасіння кожного християнина та бажаючи, щоб вірні цей час Великого посту гідно та ревно завершили, допомагає різноманітними спонуками й покутними богослужбами, серед яких і Великий покаянний канон святого Андрея Критського. У народі його ще називають «Поклонами», оскільки в цей день на молитві після кожного тропаря вірні роблять доземний поклін. Загалом їх є 250.

Традиційно, канон читається частинами від понеділка до четверга першого тижня Великого посту. І вже повністю – у середу п’ятого тижня.

Андрей Критський, який є автором даного духовного твору, «нагадує кожній душі, що добре, яке слід любити і, по можливості, наслідувати, а що зле, якого треба остерігатися і завжди звертатися до Бога через покуту, через сльози, через визнання гріхів та інші милі Богові дії».

Синаксар канону продовжує: «Прийнято співати Канон і читати житіє [преподобної Марії Єгипетської] у цей день з такої причини: наближається до кінця Свята Велика Чотиридесятниця, і щоб люди не стали лінивими до духовної праці та подвигів і не перестали зовсім жити у всьому розсудливо і скромно».

Ціла семінарійна спільнота по-особливому пережила читання цього канону – перлини духу покаяння, навернення та примирення із Богом.

«Преподобний отче Андрею, моли Бога за нас!».

Бр. Іван Мікловш, IV курс