Початок Великого посту в КТДС

Початок Великого посту в КТДС
Лютий 19 11:17 2018 коментарів 2085 переглядів

18 лютого 2018 року Божого в храмі Пресвятої Тройці КТДС відбулася Вечірня з нагоди початку Великого посту, яку очолив духівник семінарії ієромонах Єронім Івашків МСУ, а одразу після Вечірні ректор КТДС прот. Петро Жук очолив чин всепрощення.

Отці, брати й сестри взаємно просили один в одного пробачення і в той самий час висловлювали своє прощення, щоби увійти в Великий піст без тягарів на душі й перебуваючи в мирі з усіма, дійти до Світлого Христового Воскресіння.

Ось, що пише отець Юліан Катрій ЧСВВ у своїй книзі «Пізнай свій обряд» про цей давній зворушливий звичай: «У давнину в монастирях Сходу був гарний звичай: відбувати обряд взаємного прощення в Сиропусну неділю. Цей обряд викону­вався ввечері після скромної вечері. Усі монахи у присутності вірних просили один в одного прощення за свої провини, обій­малися і давали поцілунок миру. Миряни також просили один в одного взаємне прощення. Подекуди при обряді прощення співали стихири Пасхи: "Пасха священная нам днесь з'явилася... ". Остання стихира закінчується закликом до взаємного прощення: "... і друг друга обіймім! Промовмо: "Браття", — і тим, що ненавидять нас; простім усе... ". Цей спів стихир Пасхи мав означати, що як у дні Христового Воскресення, так і тепер, на вступі до Великого посту, треба один одному все пробачити задля Христа, що задля нас постив, терпів і воскрес».

Бажаємо всім в цей час відпустити та пробачити всі образи, які ми мали на серці, та перепросити в тих, кому ми могли завдати шкоди. Хай цей Великий піст принесе усім нам духовну віднову та можливість утвердитися в чеснотах.

бр. Михайло Височанський ІІ курс КТДС