Піддияконські свячення семінаристів VI-го курсу

Піддияконські свячення семінаристів VI-го курсу
Лютий 17 21:35 2018 коментарів 2403 переглядів

17 лютого 2018 року Божого в Київській Трьохсвятительській духовній семінарії відбувся чин поставлення на співця, читця і свіченосця, а також на піддиякона. Піддияконські свячення, які звершив преосвященніший владика Йосиф (Мілян), єпископ-помічник Київської Архиєпархії, отримали брати VI-го курсу після спільної молитви Великої Вечірньої.

На початку владика Йосиф роздав кожному брату по запаленій свічці, що символізувало світло Божого слова, яке вони в майбутньому служінні будуть нести в цей затемнений гріхом світ. Після виголошення єпископом «аксіос», що у перекладі з грецької означає «достойний», їм були видані стихарі (дальматики), які символізують ризу спасіння та приналежність до церковного клиру, та орарі (символ ангельських крил). У кінці владика Йосиф зачитав повчання для новопоставлених піддияконів: «Сину, чин читця – це перший ступінь священства. Тому тобі, що читаєш Божі писання, треба день у день змагатися за чесноти, щоб і ті, що прислухаються і дивляться на тебе, так само чинили. А ти, більшого чину очікуючи, даного тобі чину ніяк не збезчесть, то й мирно, в правді і святості, матимеш благодать Божу й отримаєш більшу службу через Ісуса Христа, Господа нашого, Якому належить усяка слава, честь і поклоніння, з безначальним Його Отцем, з пресвятим і благим і животворним Його Духом, нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь».

По завершенні чину ректор семінарії прот. Петро Жук, звертаючись до владики Йосифа (Міляна), виголосив подячне слово, а від імені новопоставлених піддияконів слова подяки висловив бр. Василь Пишкович.

Після цього усіх чекала спільна святкова трапеза, під час якої виступав вокально-інструментальний гурт «МетаНоя» та лунало чимало традиційних українських пісень.

Традиція піддияконського служіння в Східній Церкві є досить давньою. Наприклад, ще у 370 році в цей чин був введений з рук Антіохійського Патріарха Мелетія святий Йоан Золотоустий.

Місія піддияконів полягає у співслужінні, головним чином при архиєреєві, під час священнодій: нести в певний час богослужінь перед ним трикирій та дикирій, орлиці, тримати архиєрейський жезл, умивати архиєрею руки та підносити йому архиєратикон (архиєрейський служебник).

Читці та співці покликані й мають благословення і обов’язок провадити та підтримувати мелодійну красу візантійського богослужіння, а саме зачитувати посеред церкви катизми, паремії, Апостола; співати антифони, тропарі, кондаки, ірмоси.

Спільнота Київської Трьохсвятительської духовної семінарії сердечно вдячна владиці Йосифу (Міляну) за поставлення наших співбратів у піддиякони, а також за його безмежну підтримку та віддане архипастирське служіння.

 бр. Артур Мороз, І курс