Патріарх Святослав урочисто відкрив навчальний рік КТДС

Патріарх Святослав урочисто відкрив навчальний рік КТДС
Вересень 28 14:16 2019 коментарів 1302 переглядів

https://www.youtube.com/watch?v=wqg0Ed9msNk             Сьогодні 27 вересня до Київської Трьохсвятительської духовної семінарії завітав Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав. Для семінарійної спільноти ця подія завжди викликає велику радість та душевний мир, оскільки присутність Батька в сім’ї робить її повноцінною та щасливою. Блаженніший очолив Архиєрейську Божественну Літургію, котра була просякнута торжеством та трепетом.

            У своїй проповіді Глава Церкви наголосив, що ми сьогодні святкуємо одне з найбільших церковних свят в році, свято Воздвиження Чесного Хреста. Хрест… Хрест для більшості людей світу асоціюється з  приниженням, втратою усілякої надії, поразки для ворогів. Та ми, християни, в цей день поклоняємося Хресту – як великому знаку та символу перемоги. Але варто замислитися і зрозуміти, чому ми святкуємо це свято і що воно означає для нас, що означає Хрест сьогодні, як найважливіший символ християнства для кожної віруючої людини. Дехто до нього виявляє певну історичну цікавість, тобто суто матеріальну. Інші вважають що Хрест – це плід людської уяви, певна ідея відношення до страждань у цьому світі. Але ні те, ні друге, не є свідченням правди про зміст, про місце, і про значення Хреста Господнього у житті християнина. Хрест – це Дерево Життя, котре спочатку через людське гріхопадіння стало деревом пізнання добра і зла. Та Ісус Христос прийшовши у світ і вмерши на Хресті знову нам відкрив те втрачене дерево життя, джерело нашої сили, правди, нашого безсмертя і воскресіння.

            Сьогодні Хрест урочисто почитається серед храму, возноситься, і ним благословляються чотири сторони світу. Цей обряд має космічне значення. Святий апостол Павло казав, що Хрест як новозавітне Дерево Життя є джерелом сили для кожного, хто спасається. Тому, якщо християнин шукає Хрест Господній, то він знайде перемогу над злом, перемогу над дияволом. Це є Хресне животворяще знамення, цілуючи яке, ми наповняємось сили, бо на ньому був розп’ятий наш Спаситель, з боку якого і по нині струменіє кров і вода – джерело життя Христової Церкви. Хрест – це момент коли приниження перетворюється на Воздвиження. Хрест – це ключ до раю.

            По завершенню Божественної Літургії Блаженніший Святослав благословив цілу спільноту семінарії на новий навчальний рік. Бо семінарія – це особливе місце та особливий вид служіння, де Бог дає бачити настоятелям і викладачам дивне Таїнство, як Божа овечка перетворюється на пастиря, де Господь Бог своєю благодаттю виводить душпастиря для свого народу. Сьогодні перед священиками сучасний світ і Церква ставить щораз то більші завдання. І тому, Блаженніший побажав кожному, благодаті і смиренномудрія, щоб уся семінарійна спільнота, як найкраще сповняла Божу волю, зростала, кріпилася і черпала сили у Животворного Хреста на прославу Божу та служінню людям.

           Ректор семінарії, протоієрей Петро Жук, висловив велику подяку Главі і Отцю Церкви, за присутність, благословення та слово, котре скероване до нас. Бо слово Блаженнішого для спільноти є певною програмою, яку ми маємо здійснювати протягом цілого навчального року. Також, висловив вдячність за любов нашого Батька, завдяки якій, кожен, хто є в семінарійній сімʾї почувається щасливим і любленим, може відчути підтримку та тепло. Тому у відповідь за батьківську любов нашого Глави, отець Петро від імені цілої семінарії наголосив про сповнення синівської любові у обовʾязках, молитві та покликанні.

            Після обіду та спілкування з отцями та семінаристами, Блаженніший Святослав мав знайомство з першокурсниками, і кожен хто був присутній під час зустрічі, зміг почерпнути любові, мудрості та тепла від Глави нашої Церкви, що дасть змогу як найкраще трудитися та розвивати Господній виноградник.

бр. Антоній Сидорук, ІІ курс

Коментарі


(28.09.2019 21:19)

Радію вашому святу і серце моє сповнене трепетом коли бачить живу християнську спільноту. Окрема вдячність автору за чудову статтю, тішуся з професіоналізму братів.