Нічні чування за мир в Україні напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці

Нічні чування за мир в Україні напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці
Жовтень 14 08:00 2018 коментарів 1883 переглядів

Напередодні свята Покрови та Дня захисника Вітчизни з благословення ректорату та ініціативи брата Юрія Іленкова у ніч з 13 на 14 жовтня у семінарійному храмі Пресвятої Трійці відбулись молитовні чування за мир в Україні. Брати молились читанням Святого Письма (Lectio Divina), малі часи, канон всенічного бдінія анахорета Ніла з гори Синай, п’ятисотницю, вервицю та інші молитви.

Чування почались о 22:30 співаною Вервицею до Божого милосердя. Після цього брати-студити Юрій Козань та Михайло Гнип’юк провадили молитву П’ятисотниці.

Ця цікава молитовна практика, яка складається з правила Пахомія, 300 прохань “Господи Ісусе Христе...”, 100 прохань “Пресвята Владичице Богородице...”, 50 прохань “Ангеле Святий...” і 50 прохань “Всі святі...”. Вся ця молитва співалась на два крилоси. Моментами було чути східні мелодійні гармонії (на кшталт тих, що співають на горі Афон), що допомагало молитись не так, як звично, а по-особливому.

Гарно починати добу з читання Божого Слова. Тому о 00:00 семінаристи почали Lectio Divina. Розважали над уривком про воскресіння сина вдови з Наїну. (Лука 7, 11-23). Під час молитовного читання Бог по-особливому промовляв до кожного брата через Своє Слово і брати радо ділились цим.

Також під час нічних чувань брати молитись малі часи на основі часослова 24 годин монахів-акимітів. (Василь Рудейко. Часослов двадцяти чотирьох часів: Впровадження, в-цтво УКУ, 2017).

Після молитовного читання Святого Письма брати молились молитвою у стилі “Тезе”, після чого молились співану Вервицю до Богородиці.

На закінчення чувань брати взяли канон преподобного Ніла, який датується VII століттям. Даний канон колись був частиною Воскресного (Недільного) всенічного бдінія, який анахорет служив на горі Синай, записали структуру даного канону патріархи Софроній та Йоан.

Особливість цього канону полягає в тому, що на тому місці де ми звикли бачити старозавітні пісні, береться Книга псалмів, яка ділиться на три частини-стації (від грецьк. στάσις - стоячи). Між першою та другою стаціями читається повністю послання апостола Якова, між другою та третьою - апостола Петра та після третьої — апостола Йоана (сидячи).

Загалом чування відбулись гарно і молитовно. Чи не вперше в семінарії відбулась молитва П’ятисотниці, Малі часи монахів-акимітів та канон воскресного всенічного бдіння (Ἀγρυπνία) — анахорета Ніла. Хотілось би, щоб такі “Чування за мир в Україні” стали щомісячною традицією в КТДС.

 

                                                                                  бр. Юрій Іленков, IV курс