Лекція Даниїла Ґаладзи «Єѵхологіонъ или Требникъ: Досліджування літургійної традиції та її джерела»

Лекція Даниїла Ґаладзи «Єѵхологіонъ или Требникъ: Досліджування літургійної традиції та її джерела»
Квітень 27 17:15 2018 коментарів 2076 переглядів

Опинившись десь на узбіччі життя чи історії, запитуємо себе: а де ж є центр всіх подій, де є центр життя? А таким центром насправді є Літургія. Щоби краще розуміти Літургію, її потрібно досліджувати. А це неначе поринати у вир, де відбуваються найважливіші речі.

Вже вдруге в семінарії відбувається лекція доктора літургійного богослов’я Даниїла Ґаладзи. Нещодавно в семінарії була презентація книги Liturgy and Byzantinization in Jerusalem (Літургія та візантизація в Єрусалимі) (https://global.oup.com/academic/product/liturgy-and-byzantinization-in-jerusalem-9780198812036?cc=cz&lang=en&).

Тема для другої зустрічі із семінарійною спільнотою звучала так:  «Єѵхологіонъ или Требникъ: Досліджування літургійної традиції та її джерела». Доктор Ґаладза приїхав в семінарію, щоби дати можливість тим, хто цікавиться літургікою, поглибити свої знання.

Вже на початку лекції доповідач напівжартома сказав, що однією з цілей цієї лекції є показати, наскільки літургіка є цікавою, та, що немає нічого цікавішого, ніж досліджувати требники. Так він почав заохочувати тих, хто ще роздумує над темою своєї дипломної роботи.

Першим питанням, яке розглнули, були принципи та цілі літургійних досліджень. Ціллю не є знайти «золотий вік» літургійної практики і повернутися до якоїсь літургійної традиції, скажімо 12 століття. Відомий літургіст Роберт Тафт казав, що історія є повчальною, але не нормативною. Тому завданням літургійних дослідженнях є найперше дослідити корені живої літургійної традиції, яка існує зараз, щоби краще її розуміти.

Після цих перших зауваг далі мова йшла вже конркретно про давні збережені требники. Зокрема розглядали те, як вони виглядали, з якого матеріалу зроблені, мови записів, позначки на полях, ознаки вживаності цього требника.

Пізніше розглянули конкретні приклади молитов із требників давніх та сучасних, порівняли їх між собою. Також лектор показав на прикладі посвячення гілок у Квітну неділю як з часом ми забуваємо, що означали певні символи, хоча й молитви не зазнали вагомих змін, а навпаки розширилися.

На завершення пан Даниїл Ґаладза розповів про одного з професорів Київської духовної академії Олексія Дмитрієвського (1856 – 1929) та про його літургійні дослідження. Доповідач наголосив, що семінаристи є щасливі, що навчаються так близько тих місць, де в ХХ ст. друкувалися одні з найважливіших видань про требники.

Для всіх, хто зацікавився та хоче поглиблювати свої знання в ділянці літургіки, Доктор Ґаладза запропонував екскурсію до Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського для ознайомлення з рукописами требників.

Завершилась зустріч питаннями до доповідача та загальною дискусією.

бр.Брацюнь Тарас, V курс КТДС