ЗАЛИШИТИ ВІДГУК

Десять хороших новин на піст, або як постити так, щоб сподобатись Богові?

Десять хороших новин на піст, або як постити так, щоб сподобатись Богові?
11 19:39 2018 0 коментарів 887 переглядів

Десять хороших новин на піст, або як постити так, щоб сподобатись Богові?

Впевнений, що більшість з нас задумувались над тим, чи можливо постити так, щоб, от напевне, сподобатись Богові.

Є дві новини і обидві хороші:

       1.Бог нас дуже любить, тому можливо йому сподобатись.

       2.Бог сам сказав, що для цього треба робити.

Де це можна знайти і як розуміти ці слова? А от і третя хороша новина:.

Отже, у книзі пророка Ісаї 58, 5-12 є уривок стосовно посту, який справді подобається Богові:

Хіба такий піст мені довподоби, день, коли хтось умертвлює себе? -Схиляти голову, немов тростина, вереття і попіл під себе підстелювати, - чи це назвеш ти постом та днем, Господові вгодним? 6 Ось піст, який я люблю: кайдани несправедливости розбити, пута кормиги розв'язати, пригноблених на волю відпустити, кожне ярмо зламати, 7 з голодним своїм хлібом поділитись, увести до хати бідних, безпритульних, побачивши голого, вдягнути його, від брата твого не ховатись. 8 Тоді світло твоє засяє, як зірниця, загоїться негайно твоя рана, спасіння твоє буде йти поперед тебе, Господня слава - слідом за тобою. 9 Тоді візвеш, і Господь відповість, ти крикнеш, і він скаже: - Ось я! Коли ти викинеш із-посеред себе утиск, перестанеш погрожувати пальцем і безбожно говорити, 10 коли голодному ти віддаси хліб твій, наситиш пригніченого душу, тоді засяє твоє світло в пітьмі, тьма твоя буде, немов південь. 11 Господь завжди буде тебе водити, наситить твою душу за посухи, зробить міцними твої кості. Ти станеш, мов сад зрошений, мов джерело, якого води не висихають. 12 Тобою будуть відбудовані руїни віковічні, ти знов поставиш підвалини минулих родів. Тебе назвуть поправником проломів, оновником стежок для житла.

А тепер уявіть на хвилину, що пророк Ісая є нашим добрим знайомим і сьогодні вирішив розтлумачити як потрібно постити у наш час і яких рекомендацій вартує дотримуватись.

Уявили? Це четверта хороша новина!

Іс 58, 5-12

 "Хіба такий піст мені довподоби, день, коли хтось умертвлює себе? -Схиляти голову, немов тростина, вереття і попіл під себе підстелювати, - чи це назвеш ти постом та днем, Господові вгодним?

       1.Піст – це не лише «самоумертвлення». Побутує думка про те, що піст – це певне тренування, тобто звільнення від чогось заради зміцнення сили волі. Здається, що Богові подобається дивитись на людські страждання і муки. Мимоволі в уяві вимальовується грізна всемогутня постать яка лишень киває пальцем і злісно сміється: «Ха-ха! Він знову проколовся. Помучся ще трошки, мені мало». Хіба, це схоже на правду? Ісая не погоджується. Є п’ята хороша новина – Бог не хоче, щоб ми мучилися.

Що ж тоді робити? Не постити? Ні. Постити, але постити правильно, так, як подобається Богові, а не людям. 

Ось піст, який я люблю: кайдани несправедливости розбити, пута кормиги розв'язати, пригноблених на волю відпустити, кожне ярмо зламати

        2.Піст – це відвідати ув'язнених. Чи є в твоєму або сусідніх містах в'язниця? Якщо є, то пророк Ісая сказав би, що якщо хочеш постити правильно, то Бог кличе тебе: «Відвідай того, хто зв'язаний путами, відвідай того, на кого падає загальний осуд, відвідай найгірших і найнеуспішніших людей. Будь руками Ісуса і принеси цим людям любов мого Сина».

        3.Піст – це активна громадянська християнська позиція. Чи більшість людей в Україні влаштовує корупція? Ні.

Чи більшість людей хочуть її позбутись? Так.

Тоді чому вона є?

Тому що, ця більшість не має позиції, коли справа доходить до кожного зокрема. Звертаючись до представників нашої більшості, котрі проти корупції, що краще: простояти в черзі до медика, чи дати хабаря, бігати тиждень за довідками в адмін. установу, чи «лишень подякувати» дорогим алкоголем. Хм. Починаються роздуми. Що ж потрібно робити в такі моменти? Просто діяти згідно певної позиції.

Позиція. Позиція – це не статична дійсність життя, це не диванна поза і не «всемовчазна інертність», а рух і стійкість. Стійкість як здатність захищати, при тому активно захищати громадянську християнську думку. Вміння жити і триматись цінностей навіть ціною уявного і тимчасового блага. Водночас – це рух до кращого. Бог кличе тебе устами пророка: «Пости! Рухайся! Зареєструйся на сайтах Президента і Кабміну, своєї облради та свого населеного пункту. Голосуй! Не бійся виходити на вулицю захищати свою позицію! Формуй її дивлячись на позицію Церкви. Будь Християнином і Громадянином».

…"кайдани несправедливості розбити" з голодним своїм хлібом поділитись,

         4.Піст – це не просто мовчати, опускаючи очі, коли діється несправедливість – це знищити її кайдани. Отже, що таке «кайдани» і як їх нищити. Спершу може здатись, що треба тут і зараз «захищати» всіх і все й «бігти з прапором на барикади». Є шоста хороша новина стосовно «прапору і барикад»: «Ні. Богові ви потрібні живими, а не мертвими чи побитими». Дій на максимум твоїх можливостей, але не надривайся. Ісая б порадив влучно використовувати момент для того, щоб побороти несправедливість. Важливим у таких ситуаціях є ні на мить не дозволяти собі подумки миритись з несправедливістю, але мудро жити і просити Бога, щоб дав відваги вчасно протистояти утиску та несправедливості як стосовно себе так і ближніх.

         5.Піст – це поділитись їжею з голодним. Голод принижує людину. Голод атакує одну з найважливіших людських потреб. Яким чином діяти запитаєте, скажете ви? Сьома хороша новина: якщо на твоїй дорозі сьогодні не зустрілась голодна людина, яку можна було б нагодувати, то піди в найближчий «Карітас» і залиши пожертву, якщо не маєш змоги – то зголосись покуховарити на благодійній роздачі їжі хоча б раз за увесь піст.

…увести до хати бідних, безпритульних, побачивши голого, вдягнути його, від брата твого не ховатись.

         6.Піст – це не рекорд, піст – це лише початок тренувань. Дуже важко одразу виконати ці слова. Ні, не встановлювати рекорд, а просто почати тренуватись від «не ховайся від брата твого». Кожна людина є твоїм братом, якщо щиро не можеш прихистити його, то скажи по-людяному: «Ти мій брат, я солідарний у твоєму нещасті», а потім відведи його до соціальних служб і прослідкуй, уважно прослідкуй, щоб він мав що одягти і де переночувати.

Тоді світло твоє засяє, як зірниця, загоїться негайно твоя рана, спасіння твоє буде йти поперед тебе, Господня слава - слідом за тобою.

         7.Піст – це усвідомлення себе та переосмислення віри. Для того, щоб зрозуміти, яка ж рана має загоїтись потрібна знати свої «болячки» і усвідомити восьму хорошу новину від Ісаї: «Тебе вилікують». Прочитай добру книгу: Блаженнішого Любомира, Томаса Мертона чи Юзефа Авґустина  або іншого доброго автора та подумай над тим, щоб взяти участь у реколекціях. Віднови себе, глянь на рани і зрозумій ким є ти, а ким є Бог.

Тоді візвеш, і Господь відповість, ти крикнеш, і він скаже: - Ось я!

         8.Піст – це взивання і пошук Бога. Де ти Господи? Навчи нас молитись та взивати до тебе – ще цими словами звертались до Ісуса апостоли. Ісая пропонує піти за ними: візьми постанову під час Великого посту взяти участь хоча б у декількох Літургіях у парафіях твого міста. Шукай Бога, бо він казав, що де двоє або більше, там він посеред них. До слова, шукаючи… ти справді знайдеш Його – і це вже дев’ята хороша новина.

Коли ти викинеш із-посеред себе утиск, перестанеш погрожувати пальцем і безбожно говорити, коли голодному ти віддаси хліб твій, наситиш пригніченого душу, тоді засяє твоє світло в пітьмі, тьма твоя буде, немов південь.

        9.Піст – це зростання у розумінні віри. З чого почати? Для мотивації процесу поглиблення віри можна відвідати цікаву для тебе релігійно-наукову конференцію. Якщо ж ти вже готовий почати, то спершу піди до  духівника, священика і порадься з ним. Якщо, все ж хочеш розпочати тут і зараз, то для розуміння віри першими кроками може стати книга Бенедикта XVI «Вступ до християнства». Не бійся чогось не зрозуміти, а почни з молитви до Святого Духа. І саме тут варто було б згадати десяту хорошу новину: «Святий Дух готовий допомогти тобі».

Господь завжди буде тебе водити, наситить твою душу за посухи, зробить міцними твої кості.

        10.Піст – це бути з тими у кого слабкі кості, у кого душевна посуха. В тебе міцні кості? Тоді піди до того, у кого вони слабкі. Відвідай лікарню або госпіталь твого міста. Якщо не можеш прийти до ближнього з фруктами, то прийди з посмішкою і Христом у серці. Не бійся говорити з хворими. Говори про віру, сповнюй душу хворого справжнім життям.

Ти станеш, мов сад зрошений, мов джерело, якого води не висихають. Тобою будуть відбудовані руїни віковічні, ти знов поставиш підвалини минулих родів.

         11.Піст – це розуміти гріхи свого народу. Ніколи не думав про те, чи, справді, по-християнському чинили твої предки? Піст є чудовою нагодою замислитись над цим. Спробуй відвідати історичний музей і пройти попередні епохи з перспективи християнської позиції. Застановися над помилками минулого, щоб не дозволити сучасникам їх повторити.

Тебе назвуть поправником проломів, оновником стежок для житла.

          12.Піст – це час для дружби. Христос, словами євангелиста Йоана каже, що не зве нас більше слугами, але друзями. Піст – це чудова нагода поцікавитись як життя у «старих друзів», подзвонити їм, зустрітись, разом піти на Літургію. Будь дружнім, адже сам Бог назвав тебе другом.

Впевнений, що більшість з нас задумувались над тим, яким чином постити так, щоб, от напевне, сподобатись Богові. І це, мабуть, найкраща новина: це є можливо!

Бр. Павло Лоєк, IV курс КТДС

27861


більше...

Читайте також: