День духовної віднови в КТДС

День духовної віднови в КТДС
Вересень 02 15:21 2019 коментарів 1498 переглядів

30 вересня 2019 року Божого всі студенти Київської Трьохсвятительської духовної семінарії, відпочивши й наповнившись новими силами, повернулись з літніх канікул. І для того, щоби налаштуватись на ритм семінарійного життя з його особливостями та викликами, всі семінаристи традиційно відбули День духовної віднови, який цьогоріч попровадив отець Ілля Мамчак, ігумен Свято-Успенської Унівської лаври. 

Інша назва духовної віднови — реколекції. Латинською recolecto означає "наново збирати". Тобто після певного періоду життя виникає потреба проаналізувати вектор нашого розвитку, куди ж ми все-таки йдемо. Адже сучасний світ рухається з неймовірною швидкістю. З цього ракурсу, особливо цінною є можливість зупинитися, зайти на глибину.

Загалом семінаристи мають один день духовної віднови щомісяця, плюс духовні конференції щопонеділка. У чому ж особливість сьогоднішніх реколекцій? Насамперед через їхній час — перший день вересня. Адже, як сказав отець Ілля, дуже важливо налаштуватися перед початком нового навчального року. Він каже: "Люди часто готуються до подорожей, тоді вони налаштовують себе на можливі труднощі. Так само й з навчанням. Це праця особливого роду, у якій нас навчає сам Господь". Окрім цього, отець звернув особливу увагу на необхідність уважно роздумувати над Божим Словом, промовленим під час молитви. Адже саме воно є основною частиною богослужінь у Часослові, книзі яка супроводжує священника протягом усього життя. Для прикладу, реколектант представив роздуми над першим псалмом "Блажен муж...". Адже лише той, хто молиться, є справді блаженний. Він отримує життєдайну вологу душі — Божу благодать: "Він - мов те дерево, посаджене понад потоками водними, що плід свій дає у свою пору й що лист його не в'яне, і все, що чинить він, йому вдається" (Пс. 1, 3).

У наступній науці отець Ілля далі розвинув тему молитви. Зокрема він згадав про три етапи молитовного життя: ґрунтову дорогу — період, коли ми повинні примушувати себе до молитви, асфальтовану дорогу — час, коли ми вже полюбили подібного роду діяння і добрий торг — споглядання Бога. Для того, щоб рухатися цими етапами необхідне покаяння, бо саме розкаяна людина може легко осягнути Божу благодать — основну умову будь-якого духовного розвитку. Отож, навчальний рік розпочався, а разом з ним пора починань і звершень, де на кожного з нас може чекати по-справжньому духовне життя. Звісно лише у тому разі, якщо ми докладемо для цього зусиль...

Дякуємо отцеві Іллі за його жертовність і готовність послужити своєю мудрістю й поділитись духовним досвідом, адже попри нелегкі обов'язки ігумена славної Унівської лаври отець знайшов час завітати до нас й духовно окормити нашу спільноту. Молимось за отця Іллю й просимо в Бога всіх ласк для нього на многая літа! 

брат Любомир Дмитришин, ІІ курс КТДС