Доктор Даниїл Ґаладза провів відкриту лекцію в КТДС

Доктор Даниїл Ґаладза провів відкриту лекцію в КТДС
Лютий 16 22:58 2018 коментарів 2833 переглядів

16 лютого 2018 р. Б. у семінарійному храмі Пресвятої Трійці відбулася відкрита лекція професора Віденського університету доктора Даниїла Ґаладзи із семінаристами КТДС на тему «Літургія і візантинізація Єрусалиму».

На початку лекції пан Даниїл зробив короткий екскурс в історію. Пояснюючи поняття «Літургія», він порівняв релігійне значення цього терміну із світським. В ході лекції професор звернув увагу на історію розвитку та занепаду літургії Єрусалиму, як молилися перші християни в Єрусалимі, як розвивалися храми та літургійні обряди. Лектор презентував присутнім схематичні зображення, які відображали розвиток Храму Воскресіння в Єрусалимі, значення фресок, еволюцію богослужень в ньому. Аналізуючи історичні події VII XIIIст., доктор Ґаладза пояснив, які причини сприяли тому, що літургійна традиція Єрусалиму зникла, а на її заміну прийшла візантійська. Також професор детальніше розповів слухачам про те, як мусульманські завоювання впливали на занепад обряду.

Розкриваючи питання «Як можна вивчати древні літургії?», пан  Даниїл коротко розповів, як відбувається процес відчитування стародавніх текстів, які нюанси зустрічаються під час такої клопіткої роботи. Було також згадано твір IV століття «Подорож Етерії», який відіграє велику роль в дослідженні тогочасного літургійного життя.

Підсумовуючи лекцію, професор наголосив на тому, що дослідження літургійної традиції є дуже важливим сегментом літургійного життя Церкви, який дозволить залишити добру літургійну спадщину майбутнім поколінням. Наприкінці зустрічі семінаристи мали змогу поставити пану доктору запитання.

На завершення лекції префект з навчальної частини КТДС отець Роман Островський подякував пану Даниїлові за цікаву зустріч і висловив надію на те, що професор буде частіше зустрічатися з семінаристами задля поглиблення їхнього знання літургіки.

Бр. Олександр Француз, ІІІ курс КТДС