До Київської семінарії завітали отці-трапісти

До Київської семінарії завітали отці-трапісти
Жовтень 21 17:38 2018 коментарів 2532 переглядів

Вчора, 20 жовтня 2018 року Божого, до Київської Трьохсвятительської духовної семінарії завітали незвичайні гості. До нашої спільноти приїхали отець Володимир Лось та отці-трапісти Самуель та Йосиф. Після Великої Вечірні, яку отці молилися спільно із семінарійною спільнотою, та спільної вечері відбулася зустріч отців-трапістів з братами-семінаристами.

До братів промовив отець Самуель, який є абатом монастиря в Nový Dvůr (Чеська Республіка). Це абатство – єдиний монастир ордену трапістів в Чехії. Отець Самуель розповів про життя в трапіському монастирі, про монашу дисципліну цього ордену, розпорядок дня монаха-трапіста, день якого розпочинається о 3:00 годині ночі з молитви. Графік дня монахів дуже насичений. «Правилу цистеріанської традиції вдалося тонко поєднати спільнотне життя та незалежність, молитву і працю, убогість без злиднів, тишу, простір та аскетичне усамітнення для того, щоб іти до Бога у братній атмосфері»[1]. Монахи-трапісти цікавляться східною та західною духовністю, а правило за яким живуть – правило св. Бенедикта, проте дотримуються його строгіше за інші ордени. Їхньою особливістю є постійне мовчання… Трапіському монастирю у Чехії (де отець Самуель є абатом) вже 16 років, у ньому перебуває близько 30 людей. Крім цього, отець Самуель коротко розповів про себе і своє покликання.

На завершення брати-семінаристи мали нагоду поставити цим особливим гостям власні запитання. Опісля, префект із виховної частини о. Інокентій Волошин подякував отцям за цікаве ділення, яке можна вважати реколекційною наукою, і на згадку про нашу семінарійну спільноту подарував картину, на якій зображено семінарію та диск «Помолимось» семінарійного тріо.

Детальніше про абатство в Nový Dvůr та про життя монахів-трапістів можна дізнатися на їхньому веб-сайті: http://www.novydvur.cz/

Медіа-центр КТДС ім. арх. Гавриїла