Брати-семінаристи та отці КТДС долучилися до богослужінь Великого Четверга у Патріаршому Соборі

Брати-семінаристи та отці КТДС долучилися до богослужінь Великого Четверга у Патріаршому Соборі
Квітень 05 23:20 2018 коментарів 1297 переглядів

Традиційно брати-семінаристи КТДС у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві прислуговують на богослужіннях Великого Четверга та супроводжують їх співом. 5 квітня 2018 року у Чистий Четвер у Патріаршому соборі відбулися Чин вмивання ніг священикам, Чин освячення антимінсів і мира, Велика вечірня з Літургією святого Василія Великого, а також Утреня страстей.

Богослужіння Великого Четверга присвячене спомину Тайної Вечері, коли була звершена перша Євхаристія й апостоли причастилися Тіла і Крові Христових. За вечірнім богослужінням цього дня згадується молитва Ісуса Христа в Гетсиманському саду, зрада Його Юдою і взяття під варту. У Великий Четвер звершується Літургія Василія Великого, яка поєднується з Вечірньою на знак того, що Тайна Вечеря була звершена Господом саме ввечері. Під час Літургії кілька разів повторюється пісня: «Вечері Твоєї Тайної, Сину Божий, причасником мене сьогодні прийми, бо ворогам Твоїм тайни не розповім і цілування не дам Тобі, як Юда, але як розбійник, визнаю Тебе: пом'яни мене, Господи, у Царстві Твоїм».

У Великий Четвер увечері служиться послідування cвятих і cпасительних Страстей Господа нашого Ісуса Христа, або так звана Утреня страстей. Під час цієї служби читаються дванадцять Євангелій, тобто 12 уривків зі всіх чотирьох Євангелій, де йдеться про страждання Христа перед розп'яттям, починаючи з останньої Його бесіди з учнями за Тайною Вечерею і закінчуючи похованням Його в саду Йосифа Ариматейського і приставлянням військової сторожі до Його гробу.

Блаженніший Святослав, пояснюючи у проповіді важливість подій Великого четверга, наголосив на тому, що Тайна Вечеря своїм кульмінаційним моментом мала споживання Пасхи, Пасхального Агнця. "Ця вечеря зветься Тайною через те, що вона була таїнственною, на якій Ісус Христос відкрив усі таємниці своєї Божественної особи своїм учням та зробив їх причасниками таємниці Сина Божого, який іде на добровільні страждання", - зазначив блаженніший Святослав. Христос нині мив нам ноги, таким чином показавши служіння Бога людині, яка постійно буде почувати себе перед Богом нечистою. Однак Він у своєму служінні хоче постійно нас омивати, освячувати, прощати, кормити та спасати, чи, зрештою, завести до свого Небесного Отця і дарувати нам вічне життя. За словами Блаженнішого, ми деколи втомлюємося перепрошувати Всевишнього за наші гріхи, але Він ніколи не втомлюється нас прощати.

Також Патріарх привітав усіх наших священиків та дорогих співбратів у Христовому священстві. "Дивний дар ми отримали. Апостол Павло, коли роздумував над даром священства самого Бога, який Він дав людині, говорив, що ми цей дар носимо, мов у глиняних посудинах. Наша людська природа, наша гріховність та слабкість є саме цією глиняною посудиною, яка часто розбивається та дає тріщини... Проте згідно зі своїм великим милосердям, своєю милістю, Небесний Отець хотів саме в нас вкласти своє Божественне священство та зробити вас причасниками вічного священства”, — зазначив Блаженніший Святослав. (Докладніше: Глава УГКЦ у Страсний четвер: «Христове священство не є священством панування, а священством служіння!»)

Медіа-центр КТДС ім. арх. Гавриїла

05.04.2018 Вечірня з Літургією Василія Великого, посвячення Мира і Антимінсів, Чин умивання ніг