Брати Київської семінарії взяли участь у науково-практичній міжсемінарійній конференції у Тернопільській Вищій Духовній Семінарії

Брати Київської семінарії взяли участь у науково-практичній міжсемінарійній конференції у Тернопільській Вищій Духовній Семінарії
Листопад 19 15:59 2018 коментарів 1388 переглядів

16-17 листопада 2018 року Божого у Тернопільській Вищій Духовній Семінарії імені Патріарха Йосифа Сліпого відбулася V-та науково-практична міжсемінарійна конференція «Блаженний священномученик Никита Будка як приклад місіонаря та душпастиря». Конференція була присвячена 25-й річниці від утворення Тернопільської Вищої Духовної Семінарія. У заході активну участь взяли брати-семінаристи Київської Трьохсвятительської духовної семінарії, а також семінаристи Львівської, Івано-Франківської, Дрогобицької та Тернопільської семінарій.

У пятницю, 16 листопада, брати із семінарій УГКЦ спільно молилися Архиєрейську Божественну Літургію, яку очолив владика Йосафат (Говера), екзарх Луцький. Співслужили з єпископом ректор Тернопільської семінарії о. Іван Римар та отці-настоятелі.

Пізніше учасників конференції чекали доповіді владики Йосафата та священиків Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії. Із доповідями виступили: о. д-р. Віталій Козак, о. д-р. Іван Січкарик, о. д-р. Володимир Ковалковський та о. ліц. Ігор Драпак.

Після обіду брати-семінаристи мали нагоду представити свої праці. На конференції були 3 секції, у яких виступали брати і які об’єднувала спільна тема – місійність. Перша секція – «Місійність Церкви: у Святому Письмі, у Традиції та місійність УГКЦ», друга секція – «Никита Будка: єпископ, душпастир, місіонар та мученик», третя секція – «Роль семінарій у розвитку місійної діяльності УГКЦ». Брати-семінаристи Київської семінарії представили свої доповіді. Ось їхні теми:

Дмитришин Ігор (V курс) – «Місія в розумінні апостола Павла».

Кузишин Ярослав (IV курс) – «“Бути при Ісусі” як необхідна умова місійності».

Литвинчук Володимир (ІІ курс) – «Роль греко-католицьких семінарій у розвитку місійної діяльності УГКЦ».

Лоєк Павло (V курс) – «Місіонерський динамізм у житті Церкви в апостольському повчанні Папи Франциска “Радість Євангелія”».

Сич Юрій (VI курс) – «Тринітарна основа місії через призму богослов’я св. Томи Аквінського».

Після підсумків конференції відбулася спільна вечеря і молитва Вечірньої.

Наступного дня, 17 листопада, після Божественної Літургії, яку служив духівник Тернопільської семінарії о. Богдан Заблоцький, братам-семінаристам, що брали участь у конференції, провели екскурсію у Тернопільській катедрі Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії. Цим пунктом програми закінчилася V науково-практична міжсемінарійна конференція.

Ця конференція дала нагоду семінаристам із різних семінарій обговорити важливу тему місійності, висловити свої ідеї, бачення щодо місій Церкви, набратися досвіду безпосередньо від священиків та просто цікаво та щиро поспілкуватися.   

Висловлюємо щиру подяку ректору Тернопільської Вищої Духовної семінарії за запрошення, семінарійній спільноті за теплий прийом, гостинність і щире спілкування, усім семінаристам з українських семінарій за активну участь і ділення власними науковими доробками, що розкривали таку важливу у наш час тему – місійність Церкви.

Медіа-центр КТДС ім. арх. Гавриїла