ЗАЛИШИТИ ВІДГУК

"Декілька постів про подружжя" (публікація 1)

"Декілька постів про подружжя" (публікація 1)
19 20:55 2017 0 коментарів 394 переглядів

Вступ

Вся історія людського життя іншими словами, історія спасіння, спрямована на те, щоб людина пізнала Бога і заслужила на те щоб спасти свою душу і перебувати в Царстві Небесному біля свого Творця. В житті людини Господь робить все, щоб людина була Його дитиною. Щоб людина могла отримати Царство Небесне могла спастися Господь Бог пропонує їй дотримуватися Його заповідей, а також прийняти в своє життя сім Святих Таїнств. Про одне з цих  сімох Таїнств, а саме про Таїнство Подружжя ми сьогодні і поговоримо.

 

Що таке подружжя? Біблійний аспект (Старий Завіт).

Людина сотворена на образ і подобу Божу. Від початку створення світу людина покликана до спільнотного життя. Початки розуміння і суть таїнства подружжя вже бачимо в Старому Завіті в Книзі Буття (1:26-28): «Тож сказав Бог: сотворімо людину на наш образ і на нашу подобу... І сотворив Бог людину на свій образ; на Божий образ сотворив її; чоловіком і жінкою сотворив їх. І благословив їх Бог і сказав їм: Будьте плідні й множтеся і наповняйте землю та підпорядковуйте її собі; пануйте над рибою морською, над птаством небесним і над усяким звірем, що рухається по землі».

В чому полягає ось цей образ і подоба Божа, і чому саме Бог створив людину чоловіком та жінкою? Як ви вже звернули увагу, що Бог говорить «сотворімо на свій образ і подобу», тобто Бог називає себе в множині. Як знаємо Бог є в трьох Особах: Бог – Отець, Бог – Син, Бог – Святий Дух. Смисл буття Бога, Його внутрішнє життя між Трьома Особами – любов, тобто взаємовідносини, взаємне ділення між собою. Як каже Апостол Іван у Першому посланні: «Бог є любов» (4, 8). Бог створив людину на свій образ і подобу, як спільнотне створіння. Подібність виражається в тому, що ми покликані жити не у самотності, не егоїстично самі для себе, а разом з іншими і для інших. Таким життям є якраз життя людини – чоловіка та жінки, життя у Подружжі. Чоловік та жінка створенні для того, щоб знаходити спільну радість та обдаровувати один одного любов’ю.

Ще один цікавий момент про створення людини і початки розвитку Подружжя як Таїнства, як того, що є необхідним не тільки для двох осіб, але і всього людського роду (про що поговоримо пізніше)  знаходиться в 2-му розділі Книги Буття. Після створення Адама Бог сказав так: «Тоді сказав Господь Бог: Не добре чоловікові бути самому; сотворю йому поміч, відповідну для нього». Якщо уважно прочитати момент створення світу, то не раз наголошується на тому, що побачив Бог, що воно добре. Коли творить людину, Сам говорить про те, що «не добре» бути чоловікові одному. Самотність, бути самому - це є не природно, це є поза задумом Божим, для людини. Тому важливість подружнього життя є актуальним в нашому бутті.

Ще в Старому Завіті Господь застерігає людину від зради подружнього життя, від зневаження цього Таїнства, коли на Горі Синай дає 10 Заповідей, і дві з яких відносяться саме до збереження Подружжя: «Не чужолож» та «Не пожадай жінки ближнього свого».

 

Зображенняправославний мир 

21289